Mandatul FSSR pentru negocierile de astăzi cu Guvernul României

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) răspunde invitației la negocieri transmisă de Guvernul României, reprezentanții săi participând la întâlnirea ce se va desfășura astăzi, 05.02.2024, începând cu ora 15:00, la Palatul Victoria.

La aceste negocieri reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” vor susține toate revendicările comunicate public, așa cum pot fi ele găsite pe site-ul dedicat grevei generale: greva-in-sanatate.ro. Ținând cont că aceste revendicări au fost stabilite în comun de federațiile sindicale reprezentative din sănătate, sperăm ca ele să beneficieze de susținerea tuturor participanților la negocieri.

Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că punctul minim de pornire pentru Guvern în aceste negocieri îl reprezintă oferta sa inițială, așa cum a fost aceasta prezentată de purtătorul de cuvânt al Guvernului:  „o creștere per total a anvelopei salariale în domeniul sanitar de 20% pentru 2024”, adică creșterea cu 20% a cheltuielii salariale totale, ce reprezintă o creștere cu 20% a veniturilor salariale totale.

Participarea la această întâlnire este o dovadă a disponibilității la negocieri, ce face parte din valorile federației, pentru a satisface așteptările legitime ale angajaților din Sănătate.

În paralel, continuăm seria acțiunilor de avertizare, prealabile grevei generale, cu pregătirea acțiunilor de protest ce vor fi desfășurate în data de 08 februarie 2024, prin pichetarea Ministerului Sănătății.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a înregistrat încă din data de 01 februarie 2024 la Ministerul Sănătății sesizarea privind premisele declanșării unui conflict colectiv de muncă. Așa cum se poate observa din conținutul sesizării, alături de drepturile salariale, revendicările aferente anexelor la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate se concentrează atât pe creșterea calității vieții profesionale a angajaților din sănătate cât și pe creșterea calității serviciilor medicale.

 

                                                                                                           Comitetul Director

 

 

Reprezentanții FSSR responsabili de comunicarea cu presa:

  • Predica Gabriel, vicepreședinte FSSR, mobil: 0737028094     
  • Daniel Bulboacă, vicepreședinte FSSR, mobil: 0740488812
  • Zaharia Mihaela, vicepreședinte FSSR, mobil: 0786687782

 

Anexă

O analiză a distribuției anvelopei salariale/fondului de salarii în sectorul public de sănătate (și clarificări terminologice)

Oferta inițială a Guvernului a fost formulată în două modalități, ambele fiind referiri la cheltuiala salarială totală:

 În sistemul public de sănătate cheltuiala salarială totală (anvelopa salarială/fondul de salarii) include:

  • salariile de bază, care reprezintă cca. 65% din anvelopa salarială/fondul de salarii;
  • alte cheltuieli cu salariile, cum ar fi sporurile, alte drepturi salariale, contribuția asiguratorie pentru muncă s.a., acestea reprezentând cca. 35% din anvelopa salarială/fondul de salarii.

Spre exemplu, dacă o unitate are o distribuție a fondului de salarii/anvelopei salariale de forma cca. 70% pentru cheltuiala cu salariile de bază și cca. 30% cu alte tipuri de cheltuieli, atunci aceasta este distribuția fiecărui tip de cheltuială:

 

 

Începând cu 01 ianuarie 2024 angajaților din sănătate le-a fost acordată o creștere a salariilor de bază cu 5%, ce reprezintă o creștere a veniturilor salariale cu cca. 3,4%. Creșterea fondului de salarii/anvelopei salariale a fost, în consecință, tot de 3,4%.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Un comentariu

  • Victoria diaconu

    Este de apreciat efortul sindicatului pt a obține o mărire de salariu pt angajații din sănătate, dar asistenți medicali sunt și aceia care lucrează în asistenta sociala și pt care nici oug 63/2023 și og 42/2023 nu s a aplicat și se vede ca nici de aceasta data nu se discuta de situația acestor colegi

Lasă un răspuns