Măsurile fiscale necugetate riscă să împingă sistemul sanitar în criză

Comunicat de presă (06.05.2023):

Măsurile fiscale necugetate riscă să împingă sistemul sanitar în criză

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” avertizează public Guvernul că introducerea impozitării progresive va afecta în mod negativ dorința medicilor de a participa la efectuarea gărzilor din afara normei de bază, consecința directă fiind punerea în pericol a asigurării acestui serviciu public.

Analizând modelele vehiculate până acum în spațiul public privind modificarea sistemului de impozitare, am constatat că veniturile din cadrul celui de-al doilea contract individual de muncă al medicilor, cel aferent gărzilor suplimentare normei de bază, ar fi principalele afectate. Mai mult decât atât, în ipoteza în care vor exista diferențe mari între efectele pragurilor de impozitare, poate fi luat în considerare chiar riscul pierderii totale a veniturilor din contractul individual de muncă aferent gărzilor suplimentare normei de bază.

O astfel de măsură ar interveni pe fondul unei nemulțumiri justificate pre-existente a medicilor față de nivelul plăților acordat pentru gărzile suplimentare normei de bază. În acest sens, poate fi reținut că în anul 2023 intervine scadența privind onorarea obligației legale de plată a gărzilor cu tariful orar al normei de bază. Precizăm că și proiectul noii legi a salarizării a fost construit de noi ținând cont de această așteptare legitimă a medicilor.

Reamintim că în discuție este situația unor profesioniști care înțeleg să muncească mai mult decât o normă (în cadrul mai multor contracte individuale de muncă), prin aceste eforturi asigurând totodată un serviciu public esențial. Așteptarea lor la un câștig suplimentar echitabil pentru acest efort suplimentar este una legitimă, încălcarea ei generând în mod firesc consecințe ce pot merge până la refuzul efectuării gărzilor suplimentare normei de bază.

 

Pentru o corectă înțelegere a situației de către publicul larg, este important de reținut seria intervențiilor pozitive anterioare, care au determinat creșterea numărului de medici care efectuează gărzi, efectele acestora riscând acum să fie anulate prin intervențiile Guvernului.

În acest sens, analiza datelor oficiale (prezentate în anexa la prezentul comunicat) demonstrează eficiența unor măsuri de politică publică solicitate și determinate de Federația „Solidaritatea Sanitară”, acestea având drept rezultat direct distribuirea mai echitabilă a poverii aferente gărzilor din afara normei de bază și creșterea gradului de echitate al plății gărzilor suplimentare normei de bază. Punctul de cotitură l-a constituit modificarea regimului gărzilor în anul 2016, realizată la solicitarea și în urma acțiunilor de protest coordonate de Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Efectele vorbesc de la sine despre eficiența acestor măsuri:

–          Dacă în anul 2013 gărzile din spitalele publice erau desfășurate de 31% dintre medicii angajați, la ora actuală 48% dintre medicii angajați participă la realizarea acestui serviciu în interesul public.

–          În perioada 2013-2023 numărul medicilor care efectuează gărzi s-a dublat (a crescut cu 103%).

–          Media numărului de ore de gardă per medic/lună s-a înjumătățit la ora actuală față de anul 2013 (când era de 90; valorile limită depășind echivalentul unei norme).

Această evoluție are ca efecte atât o crește a calității vieții profesionale a medicilor (prin distribuția mai uniformă a gărzilor), cât și o creștere a calității serviciilor medicale de care beneficiază pacienții (efectuate de medici mai odihniți).

Analizele noastre arată că poate fi crescut indicatorul procentul medicilor care efectuează gărzi din total medici până la cca. 64%, prin plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază. Aceasta ar determina o creștere semnificativă a numărului de medici care participă la efectuarea gărzilor, accentuând toate efectele pozitive amintite anterior. De asemenea, eliminarea diferitelor scutiri de gardă ar putea contribui la creșterea gradului de echitate în distribuirea acestei sarcini.
Anexăm la prezentul comunicat studiul: Analiza situației și evoluției gărzilor medicilor, efectuate în afara normei de bază.

 

                                                                                                           Comitetul Director

 

 Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


etichete
Categorii de personal: medici Juridic: OMS 870/2004

Lasă un răspuns