Modificarea Legii Salarizării. Propunerile F.S.S.R. înregistrate la Camera Deputaților

Documente

Astăzi, 26 februarie 2018, Federația ”Solidaritatea Sanitară” a comunicat președintelui Camerei Deputaților, precum și Comisiei pentru sănătate și familie și Comisiei pentru muncă și protecție socială, principalele modificări asupra legii salarizării nr. 153/2017, ce pot fi puse în practică odată cu legea de aprobare a OUG nr. 91/2017.

Sinteza principalelor modificări pe care Federația „Solidaritatea Sanitară” le solicită:

 • Exceptarea de la limita prevăzută de art. 25 a sporurilor aferente efectuării gărzilor și pentru zilele nelucrătoare având în vedere specificitatea sistemului sanitar.
 • Calcularea limitării sporurilor la 30% prin raportare întregul sector public de sănătate în conformitate cu estimarea avută în vedere la elaborarea legii și cu monitorizarea la nivel de sector realizată de Ministerul Finanțelor Publice.
 • Majorarea salariilor de bază începând cu 01 martie 2018 pentru întreg personalul din unitățile sanitare. În subsidiar, asimilarea altor funcții din Anexa II cu funcția de medic sau de asistent medical, inclusiv a celor cu funcții de conducere.
 • Modificarea grilei de salarizare pentru unele funcții în scopul îndreptării erorilor și inechitățile create.
 • Eliminarea obligativității gărzilor efectuate de medici în afara normei legale de muncă de la funcția de bază, stabilită în limita a 35 de ore pe săptămână.
 • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă întregului personal din sistemul sanitar, respectiv acordarea sporurilor în funcție de condițiile de muncă (nu în funcție de categoria profesională) și armonizarea cu prevederile specifice asistenței sociale.
 • Sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de sâmbătă și duminică și de sărbătorile legale, sporul pentru munca prestată în timpul nopții – trebuie toate stabilite ca procent raportat la salariul de bază, așa cum este stabilit atât în Codul Muncii.
 • Posibilitatea cumulării unor sporuri în funcție de condițiile de muncă în conformitate cu specificul muncii, aliniind prevederile în materie cu cele specifice asistenței sociale.
 • Veniturile unor categorii de salariați din sănătate nu pot fi diminuate ca efect al trecerii contribuțiilor de la angajat la angajator.
 • Înlocuirea sintagmei „indemnizație de hrană” cu „drepturi de hrană” în scopul de a beneficia de prevederile Codului fiscal privind scutirea de contribuții și impozit pe venit.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


2 comentarii

 • ciapos silviu adrian

  dorim ca tot personalul nemedical afiliat la TESA sa beneficieze la majorarea prevazuta de la 1 martie 2018.mentionez ca ocup functia de tehnician principal i cadrul sectiei de hemodializa a spitalului jud.urg.deva.hunedoara ,avind o vechime neintrerupta de 28 ani cotizant la sindicatul TESA .astept raspuns daca vom fi inclusi si noi in noua grila be salarizare..adresa mea .adrianciapos@gmail.com.va multumesc

 • Ion

  Biolog principal -unitati clinice, de la 4905 la 5012 (propunerea dvs)!!!!!!
  Ps. Ati propus același coeficient (1,96)
  Ati avut grija sa adăugați 3000 de lei majorări la anatomia patologică si medicina legală iar noi ceilalti
  primim 107 lei.
  Multumesc!

Lasă un răspuns