Opriți abuzurile împotriva salariaților din sănătate!

Măsura forțării salariaților din S. J. Suceava și Spitalul Deva de a intra în carantină instituționalizată, aceasta fiind o condiție pentru a putea lucra, este ilegală, încălcând totodată în mod grav drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Conform prevederilor OMS 414/2020 au obligația de a intra în carantină instituționalizată (în spaţii special amenajate) doar cetățenii care vin din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roşie).

Conform art. 5 din același Ordin, persoanele care intră în carantină instituționalizată beneficiază de concediu medical (deci, nu pot fi obligate să lucreze).

Din punct de vedere legal sunt posibile doar următoarele situații:

 • Salariații contaminați SARS-CoV-2 sau care corespund definiției de caz vor fi izolate și beneficiază de concediu medical (nu pot lucra).
 • Salariații care nu sunt contaminați și nu corespund definiției de caz – pot lucra, fără a avea restricții în privința alegerii domiciliului.

Este adevărat că Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat asigurarea locurilor de cazare pentru personalul care lucrează cu pacienți COVID 19. Însă, solicitarea noastră a avut în vedere oferirea posibilității de a face acest lucru salariaților care, nu obligarea acestora la a se caza. Salariații au dreptul legal de a alege între a locui la domiciliul propriu și a locui în locurile de cazare pe care le au puse la dispoziție.

Conform art. 5 din același Ordin, persoanele care intră în carantină instituționalizată beneficiază de concediu medical (deci, nu pot fi obligate să lucreze).

Solicităm public instituțiilor statului să intervină urgent pentru a stopa acest abuz!

NOTĂ: Înainte de a considera „militarizarea conducerii spitalelor” o soluție magică, verificați rata de contaminare a salariaților din spitalele militare! Veți descoperi că ea este chiar mai mare decât în spitalele publice, circuitele și procedurile medicale militare fiind la fel de expuse precum cele civile.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Un comentariu

 • Visan

  Buna ziua! Ce se intampla cu salariatii de la Matei Balș ,care pana in prezent muncesc si ingrijesc pacientii cu Covid 19 si care au spor de infectioase de 15%.
  Mentionez ca este vorba de mai multe sectii.
  Sectia mea de exemplu ,de pe data de 12 martie 2020 ingrijeste acesti pacienti,si copii si adulti pozitivi.
  Intreb ,pentru ca in cadrul aceluiasi institut ,sunt sectii care au beneficiat de sporuri mult mai mari.
  Salariul meu actual este de 4000 lei net

Lasă un răspuns