Opriți tăierea salariilor medicilor și asistentelor medicale!

În încercarea de a rezolva problemele create de proiectul de lege asumat de Guvern, Federația „Solidaritatea Sanitară” va avea astăzi, 20.XII.2019, începând cu ora 10:00, o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, principalul obiectiv constituindu-l blocarea scăderii salariilor unor categorii de profesioniști din sănătate. Avem în vedere faptul că atât declarațiile Primului Ministru (Va exista o reducere (a sporului – n.r.), dar nu le afecta atât de tare veniturile.[1]) cât și analizele efectuate de noi arată intenția clară a Guvernului de a reduce veniturile medicilor și asistentelor medicale.

În condițiile în care Ministerul Sănătății ne-a asigurat în urmă cu doar o săptămână de dorința de dialog social, dar a ratat faptul că Guvernul va iniția o măsură care modifică radical sistemul de salarizare a angajaților din sănătate, vrem să știm cine face de fapt politica de personal din Sănătate.

Federația „Solidaritatea Sanitară” constată că nimeni nu a prezentat până acum o analiză a impactului pe care măsurile propuse de Guvern îl vor avea asupra salariaților din sănătate, aceasta lipsind din fundamentarea actului normativ. Această situație sugerează că măsurile luate nu țin cont de oamenii ce vor fi afectați de ele. Solicităm Ministerului Sănătății, respectiv Guvernului, să prezinte public categoriile și numărul exact de salariați care vor suferi o scădere a veniturilor salariale!

Am luat act cu tristețe de declarațiile Premierului, care pare să se priceapă, ca prin minune, la medicina muncii, respectiv la impactul pe care condițiile de muncă îl au asupra salariaților din sănătate. Limbajul utilizat („am umblat la spor” în loc de stabilirea pe criterii științifice a sporurilor; „aşa-zisele condiţii deosebite şi vătămătoare”pentru condiții de muncă ce poartă exact această denumire) este departe de a confirma o astfel de expertiză. Deoarece este posibil ca specialiștii să nu-l fi informat (sau Guvernul să nu aibă specialiști în domeniu), îi comunicăm public (în absența dorinței de a discuta cu noi) că în sectorul public de Sănătate impactul riscurilor aferente condițiilor de muncă este dependent și de gesturile profesionale specifice fiecărei categorii de salariați. Îi solicităm pe această cale Primului Ministru să constate în mod onest că măsura este greșită, Sănătatea fiind inclusă în mod eronat în acest proiect de lege, și să procedeze de urgență la corectarea situației.

Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că, în măsura în care pachetul de legi pe care Guvernul își asumă răspunderea va fi adoptat în această formă, devine evident că atât Puterea cât și Opoziția au ca intenție scăderea veniturilor medicilor și asistentelor medicale. De asemenea, în măsura în care Președintele României nu-și va utiliza prerogativele constituționale pentru a rectifica aceste prevederi ce vizează scăderea veniturilor medicilor și asistentelor medicale, devine complice la o astfel de măsură.

Salarizarea resursei umane din sănătate nu trebuie făcută lăutărește, ci profesionist, dialogul social putând asigura o abordare temeinică a problemelor.

Biroul de presă

[1] https://www.agerpres.ro/politica/2019/12/19/orban-raportat-la-2019-bugetul-ministerului-sanatatii-creste-foatre-mult-sindicalistii-suparati-ca-am-umblat-la-spor–422845Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns