Pentru a ajuta mass-media și cetățenii să iasă din această zonă de confuzie privind protestele din Sănătate: Federația „Solidaritatea Sanitară” nu a anunțat încetarea protestelor!

Pentru a ajuta mass-media și cetățenii să iasă din această zonă de confuzie privind protestele din Sănătate, autorii lor, desfășurarea negocierilor și stadiul satisfacerii revendicărilor facem următoarele precizări:

  • În sectorul public de sănătate există la ora actuală doar două federații reprezentative, Federația „Solidaritatea Sanitară” fiind una dintre ele. În privința drepturilor de negociere cu guvernanții reprezentativitatea are un statut similar alegerilor politice: așa cum politicienii acced la putere prin votul cetățenilor tot așa și organizațiile sindicale capătă dreptul legal de a reprezenta angajații în negocierile cu partea patronală sau cu Guvernul (în cazul organizațiilor sindicale din sectorul public) prin intermediul reprezentativității.
  • Singura organizație sindicală din Sănătate care a declanșat conflictul colectiv de muncă, parcurgând toți pașii legali, este Federația „Solidaritatea Sanitară” (chiar dacă Ministerul Muncii refuză în continuare concilierea conflictului colectiv declanșat de noi). Cealaltă organizație sindicală reprezentativă, nu a declanșat conflictul colectiv de muncă, a suspendat calendarul de proteste ce avea greva ca acțiunea finală greva încă de la sfârșitul lunii mai 2023 iar în data de 15 iunie 2023 a comunicat unităților sanitare încetarea oricăror forme de protest.
  • Deși doar Federația „Solidaritatea Sanitară” a declanșat un conflict colectiv de muncă, în cadrul căruia ambele părți (federația și Guvernul) au obligația legală de a negocia, atât fostul premier cât și cel actual au ales să negocieze doar cu federația sindicală reprezentativă care nu se află în conflict colectiv de muncă. Nu comentăm decizia altei organizații sindicale de a merge la astfel de negocieri (și nici nu dorim să speculăm public pe această temă), reținând doar abuzul de putere realizat la nivel de prim-ministru, comis prin încălcarea dreptului unei federații sindicale reprezentative de a negocia revendicările membrilor săi de sindicat. Refuzul Guvernului de a negocia cu Federația „Solidaritatea Sanitară” poate fi interpretat și ca o încercare de prelungire a acestui conflict.
  • Dialogul social preferențial caracterizează doar Guvernul, fiind vizibil la nivel de premier. Am avut o serie de negocieri cu ministrul Muncii și, mai ales, cu ministrul Sănătății, ambele părți răspunzând la solicitarea fiecăreia de a negocia. (Din desfășurarea evenimentelor am dedus că premierul ar putea fi deranjat de negocierile purtate la acest nivel, aceasta putând fi una dintre cauzele refuzului de a negocia cu Federația „Solidaritatea Sanitară”. Dacă există tensiuni în cadrul actualei puteri atunci ele nu ne privesc pe noi, având obligația legală de a participa la toate negocierile la care suntem invitați de o instituție abilitată. Scopul nostru îl constituie stingerea conflictului prin satisfacerea revendicărilor, negocierile fiind calea legală pentru a face acest lucru.)
  • Date fiind atât solicitările noastre repetat, adresate Guvernului, de a negocia și refuzul acestuia, putem prezuma că încălcarea prevederilor legale prin negocierile preferențiale are un scop, acesta prejudiciind interesele angajaților din Sănătate.
  • Conflictul colectiv de muncă se desfășoară doar în sectorul Sănătate. În consecință, este relevant doar numărul de membri pe care-l au organizațiile sindicale în acest sector, în care sunt reprezentative, nu și în alte sectoare (cum ar fi cel de Asistență Socială). La momentul actual Federația „Solidaritatea Sanitară” are peste 25.000 de membri în sectorul Sănătate (reacția angajaților în fața atitudinii Guvernanților și a altor organizații determinând o creșterea rapidă și continuă a numărului acestora).
  • De câteva săptămâni doar Federația „Solidaritatea Sanitară” desfășoară un program de proteste, a cărui continuare tocmai am anunțat-o. Acestea au ca unic scop determinarea guvernanților de a onora așteptările angajaților din Sănătate, așa cum au fost formulate în revendicările noastre.
  • Federația „Solidaritatea Sanitară” nu a anunțat încetarea protestelor.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns