Putem învinge pandemia doar asigurând măsurile de protecție ale salariaților!

Având în vedere faptul că protecția specialiștilor din sănătate este esențială asigurarea celei mai importante resurse în lupta împotriva pandemiei cu Coronavirus, respectiv resursa umană, Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului un plan coerent și transparent de măsuri în acest sens.

Pentru a ne asigura că această linie de apărare corespunde standardelor, am solicitat deja Ministerului Sănătății includerea organizației noastre în grupul de lucru care coordonează activitățile specifice luptei împotriva COVID 19. Demersul are în vedere în special interesul nostru pentru monitorizarea măsurilor ce vizează sănătatea și securitatea în muncă a salariaților din Sănătate, respectiv starea de sănătate a acestora, considerând că aceștia trebuie să beneficieze de nivelul maxim posibil de protecție.

Precizăm că, în cadrul strategiei de implicare în această luptă, am înaintat deja Ministerului Sănătății:

  • Un set de măsuri cu caracter urgent destinat creșterii nivelului de protecție în muncă.[1]
  • Solicitarea de includere a tuturor salariaților aflați în zonele de risc în toate măsurile de protecție specifice locului de muncă, inclusiv prin acordarea drepturilor specifice condițiilor de muncă create de această pandemie.[2] Această măsură poate fi implementată prin simpla aplicare corectă a legii 153/2017, adecvată noului context.

Federația „Solidaritatea Sanitară” oferă sprijin logistic autorităților statului în lupta împotriva pandemiei cu Coronavirus, centrat în special pe măsurile de protecție a celor aflați în prima linie a acestei bătălii.

Pentru implementarea obiectivelor ce vizează protecția continuă a salariaților am constituit o celulă de criză ce are în principal următoarele direcții de acțiune la nivel național:

  • Crearea fluxului de informații proprii în privința:
    • Stocurile existente, procedurile implementate și pregătirea asigurată personalului;
    • Nivelul protecției de care beneficiază cei expuși.
  • Identificarea aspectelor esențiale ce vizează protecția muncii și sprijinul salariaților;
  • Informarea adecvată a salariaților;
  • Identificarea salariaților afectați și intervenția cu măsuri de sprijin necesare;
  • Dezvoltarea rețelelor de sprijin a salariaților afectați sau a celor aflați la muncă.

Precizăm că informațiile colectate contribuie la crearea redundanțelor necesare pentru canalele oficiale de culegere a informațiilor, oferind acces autorităților și publicului larg la ele.

Protecția adecvată a celor care acționează în  mod direct și personal împotriva pandemiei COVID 19 reprezintă garanția esențială a reușitei acestei lupte.

 

Doar împreună putem reuși!

 

                                                                                          Comitetul Director

[1] https://solidaritatea-sanitara.ro/federatia-solidaritatea-sanitara-ofera-ministerului-sanatatii-si-institutiilor-statului-tot-sprijinul-necesar-lupta-cu-covid-19/?fbclid=IwAR3QEY9kdhymB0KPR-UNkED-sKxrULFbTBFuBWyCcn_UwCIehSEv3waVgiM

[2] https://solidaritatea-sanitara.ro/modificarea-regulamentului-de-sporuri-modificari-sustinute-de-solidaritatea-sanitara-la-forma-initiala-propusa-de-ministerul-sanatatii/?fbclid=IwAR3tS5ZnCDHi5_dKFJvcg0O0jrHVH8z9D5AraDHxVP7ugmvonK8q0LzDgfc



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns