Răspuns public la afirmația „Echivalarea competențelor nu este posibilă!”

Luând act de reacțiile diferitelor persoane din conducerea OAMGMAR, atât de la nivel național cât și de la nivel local, împotriva demersurilor Federației „Solidaritatea Sanitară” pentru echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală, Departamentul Asistente Medicale din cadrul Federației răspunde public afirmațiilor legate de organizație:

 1. Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat tot timpul ECHIVALAREA COMPETENȚELOR asistente medicale absolvente de postliceală, astfel încât acestea să poată beneficia de un traseu universitar scurtat/scutit de repetarea a ceea ce deja au învățat/știu.
 2. Sursa de bază a argumentării juridice o constituie articolul publicat în anul 2015: Echivalarea asistentelor medicale absolvente de postliceală – formă de luptă împotriva discriminării Solicităm tuturor oficialilor care afirmă că echivalarea competențelor nu este posibilă să demonstreze că argumentele din acest document sunt eronate!      
 3. Argumentarea acestui drept fundamental a permis demersurile pentru modificarea Legii nr. 1/2011, desfășurată în contextul opoziției sau a indiferenței din partea altor organizații, inclusiv a OAMGMAR.
 4. Demersurilor au fost continuate prin anexa propusă la proiectul contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar  acesta fiind nivelul de acțiune posibil pentru o acțiune sindicală.
 5. Federația „Solidaritatea Sanitară” a invitat în mod consecvent reprezentanții OAMGMAR (atât cei de la nivel național cât și cei de la nivel local) la discuții și la o acțiune comună pe această temă. Cu alte cuvinte, Federația „Solidaritatea Sanitară” a încercat și încearcă să facă echivalarea competențelor ÎMPREUNĂ CU  OAMGMAR, nu împotriva acestuia. Însă, dacă organismul profesional al asistentelor medicale refuză o acțiune în această direcție nu suntem noi responsabili de faptul că alege să nu facă ceea ce are în atribuții.

Notă: Au onorat o astfel de invitație doar doi reprezentanți ai unor filiale OAMGMAR, care au participat la Conferința Națională a Asistentelor Medicale – Calitatea vieții profesionale a asistentelor medicale; probleme și soluții (2016) 

 1. Federația „Solidaritatea Sanitară” a afirmat continuu că este de acord ca OAMGMAR să rezolve de unul singur problema echivalării competențelor, interesul celor peste 60.000 de asistente medicale care ar putea beneficia de ea prevalând în fața orgoliului organizației. Precizăm că nu agreăm programul de revalorizare, care este o eroare strategică gravă din partea organismului profesional!
 2. Dincolo de noianul de cuvinte despre ce a făcut OAMGMAR, solicităm în mod public dovezile privind deciziile luate de organele de conducere pentru echivalarea competențelor! Cerem dovada unor angajamente și acțiuni clare, nu declarații de presă ce reprezintă evitarea abordării problemei (cum ar fi faptul că nu permite legea – după ce am modificat legea s-a lăsat tăcere)!
 3. Invocarea opoziției rectorilor universităților face parte din aceeași strategie cu indicarea anterioară a imposibilității legale, fiind doar o altă încercare de a spune că nu se poate ceea ce organismul profesional de fapt nu dorește. Federația „Solidaritatea Sanitară” a înfruntat toate aceste opoziții în momentul modificării legii, făcând ceea ce de fapt ar fi trebuit să facă organismul profesional al asistentelor medicale.
 4. Problema echivalării competențelor nu este doar o problemă a asistentelor medicale absolvente de postliceală, ci o problemă a întregului corp profesional, umilit de discriminarea la care este supus atât față de alte profesii din țară (care au beneficiat de echivalarea competențelor) cât și față de colegele/colegii din țări occidentale care beneficiază de acest drept firesc. Mai mult decât atât, în discuție este libertatea pe care OAMGMAR a permis-o – prin pasivitatea sa –  terților (ex. universităților) de a nu recunoaște competențele pe care asistentele medicale le au deja. Nu este o problemă ce ține doar de trecutul acestei profesii, ci și una care ține de viitorul ei.
 5. În final o întrebare de 10 puncte: de ce este o miză atât de mare pentru OAMGMAR ca echivalarea competențelor să nu fie obținută încât Președintele acestui organism profesional a simțit nevoia să exercite presiuni asupra unor lideri ai sindicatelor afiliate Federației „Solidaritatea Sanitară” pentru a-i determina să se mute la o altă federație? Ce interese ascunse există împotriva echivalării competențelor  încât reprezentantul unei organizații asimilată unei instituții publice (în speță OAMGMAR) să-și permită încălcarea legii prin presiunile exercitare asupra unor sindicate, ca răspuns la solicitarea noastră publică de a sprijini echivalarea competențelor?

Departamentul Asistente Medicale

 Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


etichete
echivalare Categorii de personal: asistenti Insituție: OAMGMAR

5 comentarii

 • Sunt deacord cu echivalarea ,creditelor ptr asistentele medicale cu posliceala.da

 • IONITA ELENA ALEXANDRINA

  Trebuia sa se desfiinteze poslicealele sanitare . Sunt doar 100 de locuri la Facultatea de asistenta medicala iar la Facultatea de medicina sunt 1100.
  Vi se pare corect ? Mie mi se pare o bataie de joc.

  • FSSR

   De acord.
   Acesta este și punctul nostru de vedere.
   Problema o constituie lipsa de inițiativă a organismului profesional (explicabilă, probabil, prin numărul mare de membri în structurile lui de conducere care predau la postliceale).

 • Maria

  Pe cei din OAMGMAR cine -i verifica?Acolo este o mafie. De ce nu verifică DNA cum la Facultatea de asistenți medicali din Lugoj și Arad unii studenti au figurat prezenți la cursuri în timp ce ei erau la serviciille lor din Spitale.Hai domnule, ca toată lumea știe că se duc doar la examene si le plătesc,ca altfel nu le-ar promova.Dar Directorii Medicali sau Asistenții șefi cu studii superioare cum au făcut sa fie si la serviciu zi de zi si la facultate în același timp si sa predea si la Postliceale (adică să fie în trei locuri diferite deodată )?Si unii membri OAMGMAR au procedat la fel si acum ne sfidează cu superioritatea lor!

 • Giorgi Calarasu

  Este inadmisibil ca un asistent medical cu f multi ani profesati sa faca inca 4 ani de facultate pt a deveni ,, cu studii superioare ‘’ in conditiile in care un medic face 6 ani facultate , asistentul vechi va face 4 ( 3 +4) , este inadmisibil ca un incepator cu doar 6 lun vechime si fara nici o experienta sa incaseze cu 500 ron mai mult si asta doar la salariul de baza ! Edte inadmisibil sa fie muuulti medici pe o sectie si cel putin jumatate sa opereze maxim 10 pacienti pe an si sa incaseze salariu multi bani pe luna ! Suntem de ras , imi pare rau ca nu sunt mai tanara sa pot pleca din tara asta de ****!

Lasă un răspuns