Recomandare pentru salariații din cadrul creșelor privind procedura aplicabilă pentru transferul la Ministerul Educației

Având în vedere marea problemă creată de decizia privind transferul Creșelor din subordinea administrației publice locale în subordinea Ministerului Educației;

Ținând cont de faptul că transferul creșelor atrage după sine și transferul angajaților din aceste creșe (majoritatea fiind alcătuită din personal medical);

Ținând cont de neînțelegerile create cu această ocazie și de abuzurile comise la adresa salariaților, toate ivite pe fondul unei reglementări inadecvate a acestei situații, neînțelegerii prevederilor legale și relelor intenții ale unităților la care se efectuează transferul;

Luând în cosiderare riscul ca salariații aflați în aceast situație să piardă o serie de drepturi salariale legale și contractuale;

Federația „Solidaritatea Sanitară” emite următoarea recomandare public tuturor salariaților din cadrul creșelor:

 

 1. Regula o constituie transferul salariaților la noile unități

Transferul presupune preluarea contractului individual de muncă (CIM) al tuturor salariaților de noul angajator, cu menținerea tuturor drepturilor anterioare.

Transferul se efectuează în baza prevederilor legii nr. 67/2006. Transferul este un drept al salariatului, respectiv o măsură de protecție. Transferul pentru situațiile de desființare prin lege a unităților inițiale nu necesită acordul salariatului, fiind suficient cel al reprezentanților salariaților în privința măsurii în ansamblul său.[1] Cu alte cuvinte, procedura operează de drept, salariații nefiind obligați la formalități suplimentare.

Din punct de vedere tehnic transferul se operează în Revisal (art. 3, alin. 2 lit. k) din HG 905/2017) atât de către angajatorul de la care pleacă salariatul/salariații cât și de  angajatorul la care este efectuat transferul.

Transferul presupune respectarea tuturor drepturilor din cadrul CIM-ului salariaților, acestea neputând fi modificate fără acordul expres al salariaților, exprimat în cadrul unui act adițional. Salariații aflați în situația transferului nu pot fi obligați la încheierea unui act adițional. Amenințarea sau condiționarea transferului de semnarea unui act adițional prin care salariații să renunțe la drepturi sau alte forme de presiune constituie un abuz, actele astfel încheiate fiind lovite de nulitate.

Drepturile salariaților care nu sunt prevăzute în CIM-urile acestora, dar pe care le aveau la locul de muncă anterior, sunt apărate de procedurile legale aferente acestui tip de transfer. Astfel, pentru efectuarea transferului este necesar un acord între cele două unități în care să se prevadă inclusiv drepturile salariaților.

Acesta este procedura standard, Federația „Solidaritatea Sanitară” recomandând tuturor salariaților din crește aflați în situația de a fi transferați să solicite ambelor unități aplicarea ei. Renunțarea la această procedură constituie renunțare la drepturile cuvenite.

2. Cu caracter de excepție (procedură nerecomandată)

Având în vedere numărul mare de cazuri în care salariații ne-au comunicat că au semnat deja un nou contract individual de muncă (CIM), precizăm condițiile minime ce trebuiau respectate în situația utilizării acestei proceduri:

 • Ca principiu este posibilă încheierea unui nou CIM în cazul transferului[2] însă doar în următoarele condiții:
  • Salariații să fie de acord cu încheierea unui nou CIM, fără ca acordul acestora să fie determinat de presiuni exercitate asupra lor.
  • Aplicarea acestei proceduri se poate face doar cu respectarea următorii reguli: se încheie CIM-ul cel nou înainte de a se închide cel vechi (pentru protecția drepturilor salariaților)
  • Este obligatorie (din punctul de vedere al interesului salariaților, aceștia trebuind să condiționeze semnarea CIM-ului noi de respectarea acestei obligații) preluarea în noul CIM a tuturor drepturilor din CIM-ul anterior, inclusiv cele derivate din:
   • Acte speciale
   • CCM-uri

Pentru respectarea acestei condiții sunt posibile următoarele soluții:

 1. Enumerarea expresă a tuturor drepturilor în noul CIM.
 2. CCM-ul cu drepturile în discuție atașat ca anexă specială la fiecare CIM.
 3. Norme de trimitere în CIM-ul/CCM-ul(urile) aplicabile și la actele normative cu caracter special (ex. Regulamentul de sporuri).

Precizare: acordul salariaților dat/solicitat în scris[3] privind transferul exclude încheierea unui nou CIM.

NOTĂ: Pentru sprijin punctual Federația „Solidaritatea Sanitară” recomandă salariaților care întâmpină dificultăți sau încălcarea drepturilor în cadrul procedurii transferului să se adreseze sindicatelor Solidaritatea Sanitară de la nivel local.

_____________________________________________

[1] Salariații care nu doresc să accepte noua situație au la îndemână procedura demisiei.

[2] Ca abatere de la regula amintită la primul punct. Precizăm că este o procedură pe care nu o recomandăm.

[3] Reamintim că nu este obligatoriu acordului fiecărui salariat pentru efectuarea transferului; transferul în acest context este un drept al salariatului, nu o posibilitate acordată lui.

 

(Sursă imagine: https://www.childrenscornerchildcare.co.uk/parents-info/key-workers/)Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


2 comentarii

 • Neagu MonicaElena

  Bună ziua!
  Pentru ca sunt membra a Sindicatului Solidaritatea Sanitara va rog sa ma ajutați la găsirea unei soluții a ceea ce urmează sa scriu: am fost pusa sub presiune de a semna un nou CIM cu GPP nr 8 deși nu am semnat demisia de la vechiul angajator,Primaria Municipiului Buzău, am semnat acordul de transfer ,notificarea ca ,în final,sa semnez contractul nou unde mi am pierdut funcția și salariul.Daca s a aplicat transferul de ce nu mi s au respectat drepturile.Va rog ajutați ma sa mi le redobandesc!

 • Ichimoaea

  Sunt asistentă,din Sibiu,și ni s-au tăiat toate sporurile odată cu trecerea la inspectoratele locale.Consider că ni s-a făcut o nedreptate în situația în care prestăm aceeași muncă.

Lasă un răspuns