Salariații din sănătate au dreptul la 1 Mai etic

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită tuturor instituțiilor responsabile regândirea criteriilor de acordare a stimulentului pentru risc. Procedurile prezentate până în acest moment de autorități încalcă principii etice elementare, fiind departe de promisiunile făcute de Președintele României și de Guvern salariaților. Totodată, modalitatea în care a fost gândită de guvernanți transpunerea prevederilor OUG 43/2020 determină acordarea stimulentului de risc la mai puțin de jumătate din numărul de salariați anunțat în mod oficial (75.000).

Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat deja instituțiilor statului să adopte procedurile de transpunere a prevederilor OUG nr. 43/2020 în practică astfel încât de acordarea stimulentului de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru perioada stării de urgență, prevăzut de art. 8 alin. 1 al acestui act normativ, să beneficieze:

I. Toți salariații din:

  • Spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a.
  • Spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2.

II. Toți salariații implicați direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, sau descoperiți ulterior ca fiind infectați SARS-CoV-2, din alte spitale decât cele menționate la punctul I.

III. Tot personalul implicat în triajul pacienților și acordarea îngrijirilor de urgență în această perioadă.

IV. Toți salariații care au fost carantinați instituționalizat în mod forțat, fără a face parte din categoriile obligate legale să respecte această măsură, ori au fost obligați la izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate.

V. Salariații din asistență socială care și-au desfășurat activitatea în unități în care au fost depistate cazuri pozitive SARS-CoV-2 în rândul beneficiarilor de servicii sociale.

Așa cum demonstrăm atât în cadrul documentelor oficiale cât și în anexa la prezentul comunicat, solicitările noastre respectă principiile etice, fiind totodată bazate pe rezultatele cercetărilor desfășurate.

Forma și conținutul adreselor transmise tuturor instituțiilor statului, cu solicitările și argumentele Federației „Solidaritatea Sanitară”, pot fi găsite aici.[1]

       Comitetul Director,

          Co-președinte,

             Radu Vasile

 

(Nr. tel. contact pentru informații suplimentare privind poziția FSSR:  0761605891)

 

Anexă Analiza riscului de infectare în funcție de distribuția numărului de salariați infectați

Analiza este desfășurată utilizând baza de date a Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”[2]. Aceasta conține un număr de 373 de unități sanitare publice din toate categoriile, totalizând un număr de 193.447 salariați.[3] Aceasta bază de date are caracterul de eșantion de analiză[4]. Organizarea spitalelor pe cele 4 categorii a fost efectuată ținând cont de prevederile OMS nr. 555/2020, fiind identificate următoarele categorii de spitale:

  • spitale care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I (Spitale faza I-a);
  • spitale care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza a II-a (Spitale faza II-a);
  • spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2 (Spitale suport COVID 19)
  • spitalele care nu au fost indicate oficial ca fiind implicate în lupta împotriva pandemiei COVID-19 (Alte categorii de spitale)

Prezentul document analizează datele valabile pentru 30.04.2020, ora 12:00

1) Primul nivel de analiză

Număr salariați infectațiNumăr salariațiProcent salariați infectați din totalul salariaților ai fiecărei categorii de unități
Spitale faza I-a4746.1207,75%
Spitale faza II-a12021.5660,56%
Spitale suport COVID 1944874.4140,60%
Alte categorii de spitale535913480,59%
Total1.577193.4470,82%

 

2) Al doilea nivel de analiză (nivelul relevant de analiză)

Acest nivel de analiză ia în considerare distribuția normală a spitalelor pe cele trei paliere, eliminând artificiul creat prin desemnarea Spitalului Județean Suceava ca spital de Faza I-a deoarece acesta a înregistrat un număr foarte mare de salariați infectați. Cu alte cuvinte, în această fază analiza ia în considerare mutarea Spitalului Județean Suceava în categoria din care fac parte toate spitalele de acest tip: Spitale suport.

 

Număr salariați infectațiNumăr salariațiProcent salariați infectați din totalul salariaților ai fiecărei categorii de unități
Spitale faza I-a994.6272,14%
Spitale faza II-a12021.5660,56%
Spitale suport COVID 1982375.9071,08%
Alte categorii de spitale535913480,59%
Total1.577193.4470,82%

 

 

După cum se poate observa, distribuia riscului de infectare SARS-CoV-2, calculată luând în considerare procentul salariaților infectați din totalul salariaților:

  • Este foarte mare în rândul Spitalelor suport
    • 1,08% dintre salariații din aceste spitale au fost infectați
    • Salariații infectați din această categorie de spitale reprezintă 52% din totalul salariaților infectați (din baza de date analizată).
  • Este semnificativ în cazul Altor categorii de spitale:
    • O,59% dintre salariații din aceste spitale au fost infectați
    • Salariații infectați din această categorie de spitale reprezintă cca. 34% din totalul salariaților infectați (din baza de date analizată).

[1] https://solidaritatea-sanitara.ro/federatia-solidaritatea-sanitara-solicita-adoptarea-procedurilor-pentru-acordarea-stimulentului-de-risc-cuantum-de-2-500-lei-brut-pe-luna/

[2] Organism cu caracter autonom înființat de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România.

[3] Datele sunt disponibile în mod public la adresa: https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/

[4] Din ea lipsesc unele spitale publice pentru care nu există informații accesibile în mod public. Totalul unităților din sectorul sanitar care lipsesc din această bază înregistrează un număr de 374 de salariați infectați. Totalul unităților din sănătate (incluzând unitățile MAPN, MAI și CFR) care lipsesc din această bază înregistrează un număr de 507 de salariați infectați



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns