Scrisoare deschisă către deputații din Parlamentul României: Domnilor deputați, adoptați o lege a pensiilor echitabilă!

Domnilor deputați,
Dvs. veți avea spre dezbatere și adoptate proiectul legii pensiilor, o lege prin care trebuie să asigurați un tratament echitabil tutor salariaților și pensionarilor din România.

Având în vedere că ați fost aleși în Parlamentul României pentru a reprezenta în mod corect interesele tuturor cetățenilor, inclusiv a celor care aleg să muncească cu mult peste nivelul standard, Federația „Solidaritatea Sanitară” vă solicită public introducerea echității în sistemul de pensii de stat prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaților, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul.

Dvs. aveți datoria de prevedea în lege ca la calculul stagiului de cotizare trebuie să fie luată în considerare fiecare oră de lucru desfășurată în baza unui Contract individual de muncă, indiferent dacă este la norma de bază sau la norma/normele prin cumul. Efectul firesc al acestei măsuri îl constituie reducerea proporțională a vârstei de pensionare pentru toți salariații care lucrează peste echivalentul nivelul standard al duratei vieții active.

Solicitarea noastră nu are în vedere acordarea unui tratament preferențial (cum este cazul pensiilor speciale) sau favorizarea salariaților din sănătate (o astfel de prevedere este aplicabilă tuturor salari-aților din România aflați în astfel de situații), ci adoptarea unei măsuri firești de echitate față de salariații care își dedică cea mai mare parte a vieții lor activităților profesionale, fără a beneficia de dreptul firesc la reducerea proporțională a vârstei de pensionare.

Pentru a vă ajuta să înțelegeți corect situația vă rugăm să aveți în vedere următorul exemplu:

Presupunem situația unui medic care lucrează într-un spital din sistemul public de sănătate, efectuând gărzi. Aceste medic efectuează pe lângă norma de bază un număr mediu de ore de muncă (în baza unui CIM separat) echivalent cu încă o jumătate de normă pe lună/an. Dacă acest medic și-a început activitatea profesională la 25 de ani, când va ajunge la vârsta standard de pensionare, pe sistemul actual, va avea un stagiu efectiv de cotizare efectivă, calculat oră pe oră, echivalent cu 60 de ani de muncă (la aceștia adăugându-se cei 6 ani corespunzători facultății), față de un număr de 40 de ani de muncă pe care-i are un salariat cu un singur CIM. Mai mult decât atât, pentru acest medic până în anul 2016 gărzile au fost obligatorii; cu alte cuvinte, el a fost obligat să lucreze cea mai mare parte a vieții sale profesionale, în medie, echivalentul unei norme și jumătate. Or, dacă nu modificați legea în sensul solicitat de noi, acest medic va putea să iasă la pensie exact la aceeași vârstă cu un alt salariat care a lucrat echivalentul a 40 de ani (sau mai puțin).Este evident, domnilor deputați, că în absența recunoașterii dreptului solicitat de noi veți adopta o lege a pensiilor afectată de o eroare majoră, ce va accentua nemulțumirea celor defavorizați.

Pentru a înțelege impactul acestei măsuri este bine să știți că de ea ar beneficia cca. 200.000 de salariați, din care cca. 40.000 sunt doar din sectorul sanitar. Pentru membrii Senatului și pentru Comisiile Camerei Deputaților interesul acestor oameni n-a contat, fiecare dintre aceste instituții (împreună cu parlamentarii care fac parte din ele) refuzând recunoașterea acestui drept. Pentru dvs. trebuie să conteze! În caz contrar, există riscul ca ei să-și caute o țară care știe să-i prețuiască pe cei care ale să-și închide viața muncii!Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns