Sistemul sanitar are acum o procedură pentru grevă. Greva generală este posibilă

Documente

Federația „Solidaritatea Sanitară” a înregistrat la Guvern și ministerele responsabile proiectul de Acord privind Procedura de grevă în sistemul public de sănătate.

Prin acest document am clarificat cadrul general de organizarea a grevei generale, rezolvând astfel două probleme fundamentale:

  1. Am generat posibilitatea organizării unei greve generale pentru angajații din sănătate, indicând reperele esențiale și pașii organizatorici necesari.
  2. Am identificat referințele procedurale necesare pentru a face posibilă asigurarea a cel puțin unei treimi din activitatea normală a unității, pas procedural esențial pentru desfășurarea grevei condiții legale.

Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că Procedura de grevă în sistemul public de sănătate constituie un demers esențial pentru crearea cadrului de manifestare a dreptului constituțional la grevă pentru angajații din sistemul public de sănătate, asigurând totodată repere clare pentru acțiunile ce trebuie întreprinse în vederea respectării prevederilor legale și asigurării serviciilor medicale de urgență pe perioada grevei. Este relevantă atât noutatea cadrului legal ce trebuie interpretat (legea nr. 367/2022), perioada scursă de la adoptarea ei până în prezent fiind prea mică pentru a permite clarificarea unor aspecte prin practica instanțelor, cât și dificultățile de-a interpreta unele dintre normele legale în domeniu. Problema este amplificată de faptul că în sistemul de sănătate din România nu a fost organizată niciodată o grevă propriu-zisă, lipsind în același timp și practica relevantă pentru astfel de situații. Absența cunoașterii pașilor procedurali determină atât limitarea de facto a dreptului la grevă pentru angajații din sănătate cât și riscurile specifice unor acțiuni haotice, ce par putea afecta funcționarea sistemului sanitar mai mult decât trebuie să fie aceasta afectată în timpul grevei.

Procedura pentru grevă a fost gândită ca un cadrul general flexibil, ce poate fi actualizat continuu în funcție de situațiile reale.

În aplicarea prevederile legale, am înaintat proiectul Acordului pentru procedura de grevă Guvernului României, Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății, pentru a crea posibilitatea ca aceasta să fie completată cu propunerile pe care aceste instituții le vor considera necesare și finalizată apoi prin acordul comun. În adresa de înaintare am prevăzut și termenul până la care trebuie finalizat Acordul, astfel încât o decizie pentru declanșarea grevei generale să fie adoptată în contextul în care fiecare dintre părți știe în mod clar ce trebuie să facă în timpul grevei.

 

 

 

 

 
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


etichete

Lasă un răspuns