Solicităm calculul tuturor salariilor de bază ale lucrătorilor din sănătate în funcție de salariul minim

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România solicită public Guvernului României intervenția de urgență pentru sprijinul profesioniștilor din sistemul public de sănătate.

În contextul inflației galopante tot mai mulți lucrători din sănătate alunecă în zona sărăciei salariale, veniturile salariale obținute fiind insuficiente pentru a le asigura resursele necesare supraviețuirii. (Într-o astfel de situație se află chiar și salariați care lucrează în condiții de muncă periculoase sau deosebit de periculoase, desfășurând totodată o bună parte a activității profesionale noaptea și în zilele libere legale.) Situația este cu atât mai dramatică cu cât este vorba de profesioniștii deja epuizați de îndelungata luptă dusă deja pe frontul pandemiei, rapida scădere a puterii de cumpărare accentuându-le problemele și scăzându-le capacitatea de desfășurare a activităților profesionale.

În aceste condiții, Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului României să adopte urgent trei măsuri:

  1. Calculul salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători din sănătate prin raportarea coeficienților de ierarhizare prevăzuți în legea salarizării la salariul de bază minim brut pe țară în plată (aplicarea prevederilor alin. 2 al art. 12 din Legea nr. 153/2017 începând cu luna aprilie 2022). Activarea mecanismului de raportare a tuturor salariilor de bază la salariul de bază minim brut pe țară, prin intermediul coeficienților de ierarhizare, constituie cea mai bună soluție în actualul context, ea permițând atât rezolvarea unei bune părți din problema inechităților salariale cât și constituirea unui mecanism eficient de luptă împotriva scăderii accelerate a salariului real.
  2. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată cel puțin la nivelul corespunzător actualizării lui cu rata inflației.
  3. Raportarea tuturor categoriilor de sporuri la salariul de bază în plată.

Amintim guvernanților că „armata în alb” pe care o reprezintă profesioniștii din sănătate se află de peste doi ani mobilizată în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Această luptă nu s-a finalizat, ci se desfășoară în continuare, atât pe „frontul” pacienților infectați SARS-CoV-2 cât și pe cel al patologiei post-COVID-19.

De asemenea, specialiștii din sistemul public de sănătate constituie o resursă importantă în eventualitatea (nedorită) a unui conflict militar, menținerea capacității lor de intervenție fiind vitală și în contextul amenințării cu războiul. Merită observat că, prin intermediul refugiaților de război, conflictul din Ucraina deja a crescut sarcinile lucrătorilor din sistemul public de sănătate.

În aceste condiții, protecția lucrătorilor din sistemul public de sănătate împotriva stresului generat de reducerea rapidă a salariului real și de efectele aceste scăderi accelerate a puterii de cumpărare este o intervenție necesară, cu caracter strategic raportat la actual context.

 

 

                                                                                                           Departamentul Comunicare

                                                                                                      Vicepreședinte

                                                                                                        Predica Gabriel,

 

 

                                                                                               

Persoană de contact: Predica Gabriel, vicepreședinte FSSR, tel.  0737028094    



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


2 comentarii

  • Pastean Luminita

    Buna ziua!
    Lucrez la SCJU Sibiu sectia otopedie-traumatologie si as dori daca se poate o lamurire vis-a-vis de sporul de incordare psihica de 12 la suta.La SCJUS intregul bloc chirurgical are acelas procent din acest spor, desi gradul de dependenta al paientilor este mai mare pe sectia mentionata iar complexitatea actului medical mai mare; deasemenea precum si volumul de munca foarte mare ( 661 transfuzii/an respectiv 2 transfuzii zilnic).Intrebarea mea este:
    Nu sunteti de parere ca datorita acestei „incarcaturi „profesionale comparativ net superioara altor sectii din cadrul blocului chirurgical ar trebui marit sporul de incordare psihica?
    Ce am putea face noi ca si angajati sa ne aparam aceste drepturi?
    Care sunt criteriile pt.care s-a acordat acest spor identic intregului bloc chirurgical?
    De ce de la nivel de consiliu administrativ al sitalului ni se ascunde
    la cati pacienti suntem normati, pt.ca in aceste conditii noi nu ne mai putem indeplini obligatiile din fisa postului, pe linga alte erori si accidente ce pot aparea din aceste motive.
    Astept raspuns!
    Multumesc!

Lasă un răspuns