Solidaritatea Sanitară continuă negocierile pe tema Regulamentului de sporuri în Sănătate

Două zile de negocieri pe tema Regulamentul de sporuri (13 și 15.02), care au însumat cca. 10 ore.

Punctul de pornire: Analiza „Solidaritatea Sanitară” privind distorsiunile generate de Anexa nr. 10.

Două obiective fundamentale:

1)  Un regulament de sporuri în limite rezonabile pentru viitor (ce am solicitat poate fi găsit aici )
2) Corectarea distorsiunilor create de legea salarizării (salvarea a cât mai mult posibil din creșterile salariale; eliminarea scăderii salariilor; menținerea pentru 2018 a cuantumurilor sporurilor valabile al 1 ianuarie 2018.

Speranțe multe. Resurse financiare puține.

În mod cert creșterile salariale anunțate timp de peste un an de zile nu se vor transpune la același nivel în salarii brute, respectiv în salarii nete (cu excepția a foarte puține categorii de salariați).
Pe datele de până acum: cea mai mică creștere a salariului brut la asistentele medicale: 8% (eliminarea cumulării unor sporuri va conduce însă la scăderi ale salariilor brute/salariilor nete și la unele dintre ele; sigur vor fi pierderi pentru anatomia patologică, spre exemplu); cea mai mică creștere a salariului brut pentru medici: 32% (există și câțiva medici care vor avea scăderi salariale).

Salariații așteaptă (pe bună dreptate) ca creșterile salariale promise să se transforme în creșteri proporționale ale salariior nete. Așa cum am avertizat de la începutul anului 2017, nici vorbă de așa ceva.

Un ministru dispus să găsească soluții (dacă-l aveam la începutul anului trecut anomaliile credem că ar fi fost mai puține). Noi încercăm să salvăm cât mai mult posibil.

Devine tot mai clar că se întâmplă ce anunțam noi la începutul anului trecut aici: http://solidaritatea-sanitara.ro/salarizare/

Între timp majoritatea salariaților ne înjură pe noi, indiferent de situația în care se află:

– Cei care au pierderi salariale pe motiv că pierd. Nu noi le-am determinat pierderile salariale, dar asta nu mai are importanță.
– Cei care nu pierd pe motiv că nu beneficiază de creștere, Noi le-am solicitat de fiecare dată asta, dar au uitat deja.
– Cei care beneficiază de creșteri salariale (majoritatea) pe motiv că nu vor avea parte de creșterile promise. Le spusesem deja asta de la început, dar promisiunile erau prea frumoase pentru a ne crede pe noi.

Există și efecte secundare benefice: între timp ne îndreptăm către soluții favorabile salariaților și pentru alte probleme pe care le au.

Continuăm negocierile.



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns