Solidaritatea Sanitară a desfășurat un nou set de acțiuni inteligente în sprijinul angajaților din sănătate: argumente juridice pentru Curtea Constituțională și propuneri la Strategia de Resurse Umane

Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță public faptul că a transmis către Curtea Constituțională, în termenul legal, solicitarea și argumentarea juridică pentru respingerea încercării U.S.R. de a bloca creșterea salariilor cu 1/4 din diferență, într-o intervenție  amicus curiae.

Totodată, am solicitat intervenția directă în această speță din partea tuturor instituțiilor care au dreptul legal de a transmite puncte de vedere Curții Constituționale, respectiv Guvernul, Avocatul Poporului, Camera Deputaților și Senatul.

Argumentele FSSR pentru susținerea constituționalității legii ce vizează acordarea unei majorări a salariului de bază pentru unele categorii de angajați salariale (atacată la Curtea Constituțională) pot fi găsite aici, așa cum au fost transmise tuturor instituțiilor.

Scopul final al acestei intervenții îl constituie obținerea acordării creșterii salariilor de bază cu 1/4 din diferență pentru toți angajații din sănătate care nu au beneficiat de creșterea salariilor de bază la nivelul anului 2022.

Onorându-și statutul de organizație ce participă cu idei și argumente la dialogul social și apără în mod inteligent interesele membrilor de sindicat și ale tuturor angajaților din sănătate, Federația „Solidaritatea Sanitară” a transmis ieri, 29.06.2022, un set complet de propuneri la Planul Strategic Multianual pentru Dezvoltarea Resurselor Umane în Sănătate 2022-2030. Propunerile transpun o serie de așteptări legitime ale lucrătorilor din sănătate, ele vizând modificări cum ar fi:

  • Modernizarea relațiilor de muncă;
  • Echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală;
  • Formarea, organizarea și recunoaşterea personalului nemedical/TESA ca profesii specifice sectorului sanitar;
  • Așezarea intențiilor de utilizare a performanței în diferențierile salariale, indicate în PNNR, cât mai aproape de interesele angajaților din sănătate (prin intermediul principiilor ce guvernează salarizarea suplimentară în funcție de performanță).

Toate propunerile înaintate, împreună cu documentul în care sunt prezentate motivațiile și soluțiile posibile de transpunere a acestor propuneri pot fi găsite aici.

Scopul final al acestor propuneri îl reprezintă creșterea calității vieții profesionale a angajaților din sănătate.

Precizarea contextului

Aceste documente concretizează unul dintre sensurile sindicalismului inteligent, bazat pe completări și alternative la politicile publice inițiate de Guvern și Parlament. Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că apărarea intereselor angajaților din sănătate nu presupune doar a solicita și a protesta, ci și a gândi soluții capabile să transforme așteptările profesioniștilor în realitate. Așa cum a trata pacienții nu presupune doar un set de acțiuni fizice determinate, ci implică inteligența aflării diagnosticului și a soluțiilor terapeutice optime, tot astfel sindicalismul inteligent nu se rezumă la un set de așteptări și acțiuni fizice, fiind precedat și sprijinit de ansamblul acțiunilor de identificare corectă a problemelor și a soluțiilor optime, urmate de transpunerea lor în direcții de acțiune capabile în cea mai mare măsură să determine rezultatele așteptate.

                                                                    Comitetul Director



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns