„Solidaritatea Sanitară” solicită membrilor de sindicat să se pronunțe în privința grevei

Având în vedere valul de nemulțumire în creștere al salariaților din Sănătate, justificat de demagogia creșterilor salariale practicată de guvernanți și exprimat prin intermediul protestelor spontane, Federația „Solidaritatea Sanitară” a declanșat săptămâna aceasta operațiunea prealabilă deciziei unei greve, respectiv strângerea semnăturilor pentru organizarea unui astfel de protest.

Membrii de sindicat sunt chemați să se pronunțe în privința grevei, ce ar trebui declanșată pentru susținerea următoarelor revendicări:

  1. Respectarea principiului drepturilor câștigate pentru toate categoriile de salariați în privința salariilor de bază și a sporurilor pentru condițiile de muncă.
  2. Acordarea drepturilor prevăzute în Regulamentul de sporuri prin acordarea sporurilor raportate procentual la salariul de bază cel puțin la nivelul procentelor pe care salariații le aveau anterior.
  3. Respectarea principiului echității în sistemul de salarizare din sănătate prin creșterea salariilor de bază ale tuturor categoriilor de angajați din sănătate începând cu data de 1 martie 2018.
  4. Plata tuturor sporurilor și a drepturilor asociate salariului de bază prin raportare la salariile de bază actuale.
  5. Onorarea tuturor angajamentelor de creștere a salariilor angajaților din Sănătate asumate prin programul de guvernare.
  6. Respectarea dreptului tuturor salariaților din sănătate care lucrează în condițiile de muncă prevăzute în HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri) la sporurile corespunzătoare, indiferent de categoria profesională din care fac parte.
  7. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă de la nivel de sector sanitar.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011, pentru a decide greva este necesar ca cel puțin 50% dintre membrii sindicatelor afiliate la Federația „Solidaritatea Sanitară” să își asume prin semnătură declararea grevei. Cu alte cuvinte, este necesar să semneze pentru grevă cel puțin 11.000 de membri, decizia esențială privind declararea grevei aparținând în mod expres membrilor de sindicat.

Precizăm că în acest moment greva la nivel de sector sanitar poate fi declanșată doar de cele două federații sindicale reprezentative la acest nivel, respectiv Solidaritatea Sanitară și Sanitas, separat sau împreună (caz în care se poate vorbi de grevă generală) și doar dacă cel puțin 50% dintre membrii uneia sau ambelor federații decid prin semnătură proprie declararea grevei.

În data de 25.04.2018 Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România se va întruni în ședință extraordinară pentru a verifica îndeplinirea condițiilor privind declararea unei greve și a decide în privința programului de proteste.

Biroul de presă  Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


3 comentarii

Lasă un răspuns