Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită revizuirea principiului subsidiarității

Federația „Solidaritatea Sanitară” cere Guvernului României să sprijine solicitarea adresată UE pentru revizuirea principiului subsidiarității, pentru a contracara efectele migrației asupra țărilor sursă, trecând această temă pe agenda acțiunilor publice din perioada în care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” au prezentat deja această solicitare partenerilor europeni în cadrul seminarului internațional Three years after the migration and security agendas: “Where does the public sector stand?”/ Trei ani după agendele privitoare la migrație și securitate: “Unde se află sectorul public?” (ce se desfășoară în perioada 20-22.09.2018 la Hotel Novotel, București) împreună cu argumentele în favoarea acestui demers.

Este de domeniul evidenței faptul că migrația masivă combinată cu principiul subsidiarității sistemelor de asigurare socială are un impact dramatic asupra țărilor de plecare. În condițiile în care cei care migrează pentru muncă sunt în marea majoritate a cazurilor cetățeni la vârstă activă, odată cu plecarea forței de muncă România pierde contribuțiile pe care acești cetățeni le-ar fi făcut la sistemele sociale (în special la cel de sănătate). Fenomenul afectează toate țările sursă pentru migrație din Uniunea Europeană, sistemele sociale din aceste state riscă să devină nesustenabile din cauza migrației. Cu alte cuvinte, sporul de sustenabilitate pentru sistemele sociale din țările de destinație pe care-l aduc migranții devine un cost cu un impact major în țările de plecare ale acestora. Libertatea de care se bucură cetățenii și oportunitățile de care profită țările de destinație aduc cu ele un cost imens pentru cetățenii țărilor de plecare.

În condițiile în care rezultatele studiului Impactul migrației asupra salariaților din sănătate, dat publicității în aceste zile, au indicat condițiile de muncă drept principala cauză în determinarea migrației salariaților din sănătate, ele fiind afectate atât de cadrul deficitar de desfășurare a activității profesionale cât și de absența resurselor necesare pentru tratarea pacienților, este evident că România se află într-un cerc vicios:

– Sistemul de sănătate din România este deja afectat de migrația specialiștilor din sănătate prin reducerea posibilității de-a acorda îngrijiri medicale specializate și de calitate.

– Migrația unui număr mare de cetățeni reduce continuu resursele financiare necesare pentru sănătate, lipsind Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) de o parte semnificativă a contribuțiilor.

– Scăderea capacității financiare a FNUASS determină la rându-i alterarea continuă a condițiilor de muncă din sănătate.

– Alterarea continuă a condițiilor de muncă determină migrația specialiștilor din sănătate.

Principala ieșire din acest cerc vicios o constituie revizuirea principiului subsidiarității cel puțin în privința sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Reamintim faptul că Federația „Solidaritatea Sanitară” susține de peste 10 ani revizuirea principiului sustenabilității, prezentând de-a lungul timpului și câteva principii de compensare a pierderilor suferite de sistemele sociale ale țărilor sursă pentru migrație (cel mai important fiind compensarea prin intermediul fondurilor structurale).

Pentru transpunerea în practică a acestei solicitări Federația „Solidaritatea Sanitară” pune la dispoziția Guvernului României expertiza necesară atât în acest domeniu specific cât și în materia soluțiilor de compensare.

NOTĂ: Principiul subsidiarității stabilește în mod implicit că sistemele de asigurări sociale sunt exclusiv în sarcina statelor. O consecință (spre exemplu): România trebuie să asigure finanțarea sistemelor sociale bazate pe principiul contributivității (cele mai importante fiind sistemul asigurărilor sociale de sănătate și sistemul asigurărilor sociale de pensie) în condițiile în care o bună parte din cetățenii ei lucrează în alte state și contribuie la sistemele sociale din statele respective deși aceeași cetățeni au cea mai mare parte a membrilor de familie în România.

Comitetul Director



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns