Creșterea de 5% a salariilor propusă de guvern este insuficientă, ajungând în fapt și la 2,5% pentru mai multe categorii de lucrători din Sănătate

Intenția Guvernului de a adopta o Ordonanță de Urgență prin care, pentru anul 2024, să acorde o creștere salarială de doar 5% angajaților din sănătate este departe de așteptările lucrătorilor din Sănătate.

Această creștere de 5% este în fapt mai mică, întrucât se aplică doar pentru salariu de bază, sporurile rămânând în continuare înghețate. Prin urmare, în cazul lucrătorilor din Sănătate care beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, care lucrează în ture sau în zile nelucrătoare sau care efectuează gărzi, acest procent de 5% ajunge în anumite cazuri și la 2,5% raportat la venitul lor salarial.

Acest procent de 5%, respectiv 2,5% în anumite cazuri, nu acoperă nici pe departe nivelul erodării puterii de cumpărare a salariilor generată de inflație și menține angajații din sănătate în situația unei continue scăderi a salariilor reale.

În aceste condiții, Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România, întrunit în perioada 7-10 decembrie 2023, a luat în considerare desfășurarea unor acțiuni de protest care să includă următoarele forme de manifestare, pentru a determina modificarea proiectului de OUG astfel încât acesta să prevadă creșteri salariale semnificative pentru angajații din sănătate:

a) Pichetarea Guvernului, Ministerului Muncii, Ministerului Sănătății și a Ministerului Finanțelor în data de 20.12.2023, de către sindicatele din București, membre ale Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România.

b) Pichetarea prefecturilor de către sindicatele din teritoriu, membre ale Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România, la nivelul fiecărui județ.

În situația în care, până la această dată Guvernul va publica Ordonanța de Urgență în discuție, formele de manifestare a protestelor vor fi reevaluate. Precizăm că în această perioadă toate sindicatele membre ”Solidaritatea Sanitară” se află în cea mai amplă campanie de obținere a drepturilor prin intermediul instanțelor de judecată, utilizând platforma dedicată acestora (https://drepturi.solidaritatea-sanitara.ro/), dezvoltată de Federația ”Solidaritatea Sanitară”.

Principala revendicare a acțiunilor de protest o constituie adoptarea proiectului legii salarizării în forma negociată cu Ministerul Sănătății și acordarea drepturilor salariale aferente acesteia începând cu 1 ianuarie 2024, incluzând raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată. Această revendicare va fi completată de restul revendicărilor de la protestele ”Solidaritatea Sanitară” din această vară (https://solidaritatea-sanitara.ro/consiliul-de-coordonare-al-federatiei-solidaritatea-sanitara-decis-continuarea-protestelor/#_Decalogul_revendic%C4%83rilor_Federa%C8%9Biei), rămase neonorate.

                                                                                                           Comitetul Director

Persoana de contact:

Predica Gabriel, vicepreședinte FSSR, mobil:  0737028094     Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns