Decesele care puteau fi evitate în rândul salariaților din sănătate sunt determinate de neglijența decidenților

Constatând că numărul deceselor care puteau fi evitate în rândul salariaților din sănătate, cauzate de infectarea cu SARS-CoV-2 ivită pe fondul unor afecțiuni medicale pre-existente, este în continuă creștere, Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită, din nou, intervenția urgentă a tuturor instituțiilor statului pentru stoparea acestui fenomen. Solicitarea este adresată simultan Ministerului Sănătății, managerilor spitalelor, Direcțiilor de Sănătate Publică, Institutului Național de Sănătate Publică, Inspecției Muncii și Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, toate aceste instituții având responsabilități în domeniu.

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” a avertizat public toate instituțiile responsabile, încă din data de 18 martie 2020[1], că există riscul să se ajungă la astfel de situații, solicitându-le implementarea unei strategii de combatere a acestui tip de risc. Solicitarea a fost însoțită de o procedură bazată pe un set de criterii raționale și principii etice de organizare a resursei umane din sănătate în lupta cu pandemia COVID 19.[2] De asemenea, pentru utilizarea acestor criterii raționale de organizare a resurselor umane din sănătate, am publicat un instrument de analiză, care oferă posibilitatea utilizării rapide, simplificate, a acestor criterii de analiză.

 

Din nefericire, previziunile noastre s-au împlinit, o parte a răului fiind deja făcută iar cei responsabili trebuind să plătească. Tragica situație actuală, în care asistăm la decesul unor salariați care nu trebuiau expuși riscului de infecție prin activitatea profesională desfășurată, este generată de neglijența instituțiilor statului în îndeplinirea atribuțiilor privind protecția sănătății și securității salariaților. Cei responsabili au fost avertizați asupra riscului, au știut ce trebuie făcut, au avut la îndemână mijloacele necesare dar n-au făcut ceea ce aveau obligația să facă.

 

Deoarece marea majoritate a unităților sanitare nu au implementat măsurile necesare de protecție a salariaților din grupele de risc, pentru a limita impactul negativ la nivelul maxim posibil în acest moment, Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită public Ministrului Sănătății asumarea procedurii de protecție a salariaților pe care am propus-o și transformarea ei în obligație pentru toate unitățile sanitare. A menține în activitate în această perioadă sau și mai grav, a trimite în prima linie a luptei împotriva SARA-CoV-2 salariații din sănătate care au un risc mare de morbiditate gravă și mortalitate, cunoscut, îi pune în situația de neglijență criminală pe toți decidenții. Atât timp când există resursele umane necesare pentru a lupta împotriva pandemiei COVID 19 aceste categorii de salariați trebuie protejate.

 

                                                                                                                                                 Biroul de presă

[1] https://solidaritatea-sanitara.ro/propunem-un-set-de-criterii-rationale-si-principii-etice-de-organizare-resursei-umane-din-sanatate/

[2] https://solidaritatea-sanitara.ro/criterii-rationale-si-principii-etice-de-organizare-resurselor-umane-din-sanatate-pandemia-covid-19/



Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns