Federația „Solidaritatea Sanitară” a lansat Protestul pentru drepturile neacordate

Federația „Solidaritatea Sanitară” lansează o formă inedită de acțiune numită Protestul pentru drepturile neacordate, dedicată cuantificării nedreptății suferite de profesioniștii din sănătate și recuperării pierderilor/acordării drepturilor cuvenite. Acțiunea are în vedere faptul că în situația actuală fiecare lucrător din sănătate este afectat de cel puțin una dintre multiplele nedreptăți ce marchează acordarea drepturilor salariale în sistemul public de sănătate.

În cadrul acestui protest fiecare lucrător din sănătate are posibilitatea să lanseze un fluturaș de protest (pe pagina dedicată și pe contul FB personal) în care indică public drepturile salariale care nu i-au fost acordate, defalcate pe luna aleasă și calculate pe întreaga perioadă a pandemiei. Calculul salariului actual și cel la care ar trebui să aibă dreptul este făcut prin intermediul Calculatorului de salarii, fiecare lucrător completându-și informațiile specifice.

Totodată, o petiție (sub forma altui fluturaș) este transmisă de lucrătorii care aderă la acest protest fiecărui parlamentar din județul în care persoanele își desfășoară activitatea profesională. Prin intermediul acesteia profesioniștii din sănătate le solicită parlamentarilor acordarea tuturor drepturilor firești, revendicările putând fi găsite și pe pagina protestului.

Mulțimea fluturașilor de protest completați până acum poate fi găsită pe pagina dedicată acestei acțiuni.

Aceasta este o cale de acțiune adecvată contextului, profesioniștii din sănătate dovedind astfel că preocupare pentru tratarea pacienților depășește ca importanță acțiunile în stradă pentru propriile interese. Dată însă fiind amploarea drepturilor afectate, de consecințele indiferenței în formă continuată a decidenților politici față de profesioniștii din sănătate pot avea grave consecințe. Este evident că în acest context acțiunile cu caracter preventiv la adresa pandemiei trebuie dublate de măsuri care să prevină situațiile în care nemulțumirea va scoate lucrătorii în stradă sau îi va determina să întrerupă activitatea profesională.

Trebuie remarcat faptul că în condițiile în care profesioniștii din sănătate sunt în prima linie a luptei împotriva pandemiei de cca. 20 de luni, la epuizarea profesională adăugându-se seria de restricții care le afectează viața personală (imposibilitatea luării concediilor de odihnă și seria detașărilor constituind doar câteva exemple), revendicările lor vizează doar acordarea drepturilor ce au ca izvor legea.

                                                                                                                                                                                               

                                                                                          Pentru Comitetul Director

                                                                                             Co-președinte,

                                                                                              Radu Vasile

 

Persoane de contact: Radu Vasile, Co-președinte FSSR – tel.: 0761605891Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns