Miercuri, 03 aprilie – grevă de avertisment organizată de „Solidaritatea Sanitară”

Miercuri 03 aprilie 2024, în intervalul orar 12:00–13:00, sindicatele afiliate Federației „Solidaritatea Sanitară” vor organiza o grevă de avertisment în unitățile sanitare publice. La această acțiune de protest vor participa membri de sindicat și alți angajați care au semnat pentru grevă pe listele sindicatelor „Solidaritatea Sanitară”, protestul beneficiind și de manifestările de solidaritate din partea altor angajați.

Această acțiune de protest exprimă susținerea participanților pentru revendicările legitime ale angajaților din sănătate, cele mai importante solicitări vizând creșterea veniturilor salariale reale, indexarea veniturilor salariale cu nivelul inflației, recompensa echitabilă pentru participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale și desfășurarea activității în diferite condiții de muncă, eliminarea gravelor inechități salariale, accentuate prin ultimul act normativ în domeniul salarizării (OUG nr. 19/2024).

Greva de avertisment este parte a grevei îndreptată împotriva politicilor economice și sociale ale Guvernului, acesta fiind declanșată de Federația „Solidaritatea Sanitară” pe fondul refuzului Guvernului de a negocia și acorda drepturile legitime ale angajaților din sănătate.

Organizarea și desfășurarea grevei de avertisment este făcută cu respectarea prevederilor legale în privința asigurării a celor puțin o treime din activitatea normală și a funcționării normale a tuturor serviciilor de urgență.  Precizăm că suplimentar față de măsurile prevăzute de lege, pentru a proteja atât buna funcționare a unităților sanitare în condițiile specifice protestului cât și posibilitatea exercitării efective a dreptului la grevă pentru angajații din sănătate, Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat în prealabil Guvernului încheierea unui Acord privind procedura de desfășurare a grevei în sistemul sanitar, acesta refuzând această procedură suplimentară de protecție.

În condițiile indiferenței demonstrată de guvernanți față de siguranța pacienților și buna funcționare a unităților sanitare pe timpul grevei, pentru a ne asigura că toți angajații din sănătate sunt corect și complet informați privind acțiunile ce trebuie desfășurate, Federația „Solidaritatea Sanitară” a elaborat și publicat un document de informare publică numit Decalogul grevei de avertisment,[1] ce conține instrucțiuni publice privind comportamentul angajaților pe perioada grevei de avertisment, informațiile specifice acestuia fiind transmise pe toate canalele de informare ale organizației.

 

Comitetul Director

 

Reprezentanții FSSR responsabili de comunicarea cu presa:

  • Predica Gabriel, vicepreședinte FSSR, mobil: 0737028094     
  • Daniel Bulboacă, vicepreședinte FSSR, mobil: 0740488812
  • Ciora Anca, vicepreședinte FSSR, mobil: 0736654336
  • Zaharia Mihaela, vicepreședinte FSSR, mobil: 0786687782

[1] https://greva-in-sanatate.ro/decalog/Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


2 comentarii

  • Este impresionantă determinarea angajaților din sănătate în a-și susține drepturile prin această grevă de avertisment. Credeți că revendicările lor privind creșterea veniturilor salariale și eliminarea inechităților sunt justificate? Cum ar trebui să răspundă guvernul pentru a preveni escaladarea protestelor? Considerați că astfel de acțiuni sunt eficiente în obținerea schimbărilor dorite? Personal, cred că este esențial ca guvernul să ia în serios aceste cereri și să inițieze negocieri pentru a asigura un sistem sanitar echitabil și funcțional.

  • Este extrem de îngrijorător să vedem că angajații din sănătate se simt nevoiți să recurgă la greva de avertisment pentru a-și susține drepturile legitime! Este timpul ca guvernul să asculte revendicările acestora și să ia măsuri concrete pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și veniturile din sistemul sanitar. Într-o perioadă în care sănătatea publică este atât de vulnerabilă, cum putem permite să lăsăm aceste inechități să continue? Este momentul să ne unim și să susținem profesioniștii din sănătate în lupta lor pentru un sistem mai echitabil!

Lasă un răspuns