Ministerul Muncii refuză concilierea conflictului colectiv de muncă din Sănătate

Aici poate fi găsită corespondența dintre Ministerul Muncii și Federația „Solidaritatea Sanitară” pe tema solicitării de conciliere a conflictului colectiv de muncă (etapă obligatorie înaintea grevei).

În esență Ministerul Muncii ne spune că nu poate efectua concilierea conflictului colectiv de muncă (adică Federația „Solidaritatea Sanitară” nu poate declanșa greva) din următoarele motive:

  • Conflictul colectiv de muncă trebuie declanșat de toate federațiile reprezentative (ele sunt definite de legea dialogului social ca părți). Ceea ce ar însemna că nu putem declanșa grevă fără cealaltă federație reprezentativă din Sănătate. Or, cealaltă federație reprezentativă nu (mai) are intenția de a face grevă (nu o putem obliga să facă grevă).
  • Nu poate fi efectuată o grevă în sectorul public pentru revendicări salariale. Adresa Ministerului Muncii este exact din perioada desfășurării grevei colegilor din Educație.
  • Nu am făcut dovada notificării unităților sanitare în care avem membri. Legea nu prevede această obligație. (Cu toate acestea am înaintat Ministerului Muncii această dovadă.)

Ideea de fond: suntem în situația evidentă de încălcare a dreptului la grevă.

Actualizare: Ministerul Muncii ne comunică un nou răspuns în data de 09 iunie 2023 referitor la concilierea conflictului colectiv de muncă:

 

 Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns