Procedura pentru grevă și demonstrațiile din 11 martie sunt ultimele acțiuni înaintea grevei generale

Ieri, 08.03.2024, Federația „Solidaritatea Sanitară” a înregistrat la Guvern și ministerele responsabile proiectul de Acord privind Procedura de grevă în sistemul public de sănătate. Angajații din sănătate sunt astfel cu un pas mai aproape de greva generală, având acum o procedură de grevă ca referință organizatorică.

Demonstrațiile pe care le organizăm luni, 11 martie, în capitală, și proiectul de Acord privind procedura de grevă constituie ultimele acțiuni prealabile grevei generale.

Reamintim că acțiunile de protest sunt desfășurate pentru susținerea revendicărilor înaintate de Federația „Solidaritatea Sanitară” pentru apărarea drepturilor angajaților din sănătate. Chiar dacă Ordonanța de urgență privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate prevede o serie de creșteri ale salariilor de bază pentru angajații din sănătate, ea este o Ordonanță a inechității și nedreptății. Nerespectarea regulilor dialogului social a făcut ca, alături de ratarea indexării veniturilor salariale cu inflația, de faptul că nu prevede o creștere reală a veniturilor salariale  și nici o creștere a recompensei pentru participarea la asigurarea permanenței serviciilor medicale pentru populație, ordonanța de urgență să instituie o serie de noi inechități salariale.

Procedura de grevă în sistemul public de sănătate constituie un demers esențial pentru crearea cadrului de manifestare a dreptului constituțional la grevă pentru angajații din sistemul public de sănătate, asigurând totodată repere clare pentru acțiunile ce trebuie întreprinse în vederea respectării prevederilor legale și asigurării serviciilor medicale de urgență pe perioada grevei.

În aplicarea prevederilor legale, am înaintat proiectul Acordului pentru Procedura de grevă Guvernului României, Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății, pentru a crea posibilitatea ca aceasta să fie completată cu propunerile pe care aceste instituții le vor considera necesare și finalizată apoi prin acordul comun. În adresa de înaintare am prevăzut și termenul până la care trebuie finalizat Acordul, astfel încât o decizie pentru declanșarea grevei generale să fie adoptată în contextul în care fiecare dintre părți știe în mod clar ce trebuie să facă în timpul grevei. În absența implicării acestor instituții devine aplicabilă Procedura de grevă așa cum a fost înaintată.

 

Comitetul Director

 

 

Reprezentanții FSSR responsabili de comunicarea cu presa:

  • Predica Gabriel, vicepreședinte FSSR, mobil: 0737028094     
  • Daniel Bulboacă, vicepreședinte FSSR, mobil: 0740488812
  • Ciora Anca, vicepreședinte FSSR, mobil: 0736654336
  • Zaharia Mihaela, vicepreședinte FSSR, mobil: 0786687782


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Lasă un răspuns