Protestăm împotriva concedierii unui lider de sindicat care a spus adevărul despre spitalul în care lucrează!

Federația „Solidaritatea Sanitară” protestează public împotriva concedierii ilegale a dr. Gîdea Alexandru, liderul Sindicatului „SALUS” din Spitalul C.F. Witting[1].

Dr. Gîdea Alexandru este cel care a indicat public problemele cu care se confruntă salariații din acest spital, în condițiile în care unitatea sanitară a fost mobilizată în lupta împotriva COVID-19, din dorința de a apăra sănătatea, viața și interesele celor pe care-i reprezintă, decizia de concediere fiind în mod evident o sancțiune împotriva curajului de care a dat dovadă.

Pentru a încerca să ascundă faptul că este vorba de o concediere ce a fost determinată de reacția publică pe care a manifestat-o dr. Gîdea Alexandru, conducerea unității a invocat un motiv halucinant pentru destituirea sa: desfacerea de drept a contractului individual de muncă în baza art. 56, alin. 1, lit. g din Codul Muncii. Temeiul juridic invocat (retragerea „de către autorităţile sau organismele competente a avizelor, autorizaţiilor ori atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei”) este contrazis flagrant de realitate, dr. Gîdea Alexandru având autorizația de liberă practică de la organismul profesional.

Lectura atentă a deciziei de concediere (anexată) scoate la iveală confuzia juridică totală în care se află conducerea Spitalului C. F. Witting, aceasta având în vedere de fapt referatul medicului de medicina muncii care a constatat că dr. Gîdea Alexandru este „apt condiționat” pentru lupta împotriva COVID-19 (raportat la transformarea acestei unități sanitare în „spital COVID-19”).

Cu alte cuvinte, conducerea C.F. Witting invocă ca motiv pentru concedierea dr. Gîdea Alexandru, liderul Sindicatului „SALUS”, faptul că acesta este „apt condiționat” să lupte împotriva COVID-19. Dincolo de faptul că un salariat nu poate fi concediat de drept pentru un asemenea motiv, trebuie să remarcăm că în aceeași situație se află cca. 40 de salariați din aceeași unitate (singurul concediat fiind liderul de sindicat) și cca. 15% salariați din sistemul public de sănătate.

Situația este cu atât mai aberantă în condițiile în care măsura pe care Guvernul, Ministerul Sănătății și managerii unităților trebuiau s-o adopte în astfel de cazuri este cea pe care Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat-o încă de la debutul pandemiei COVID-19[2], respectiv protejarea tuturor salariaților aflați la risc.[3] Concedierea salariaților care au risc crescut de mortalitate din cauza vârstei sau a comorbidităților este un abuz flagrant, protecția la care au dreptul legal fiind înlocuită de o măsură discriminatorie.

Dincolo de dimensiunea penală evidentă a concedierii dr. Gîdea Alexandru[4], în discuție este și atitudinea pe care guvernanții înțeleg să o aibă față de cei care apără drepturile salariaților aflați în prima linie împotriva COVID-19. În absența unei intervenții ferme din partea Guvernului în acest caz, concedierea unui lider de sindicat care a înțeles să demaște lipsurile unui spital implicat împotriva COVID-19, deoarece acestea pun în pericol sănătatea și viața membrilor săi de sindicat, este un semnal al indiferenței guvernanților față de viața și sănătatea salariaților aflați în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

Odată cu concedierea liderului de sindicat dr. Gîdea Alexandru îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale trece la un alt stadiu, marcat de îndepărtarea celor care au curajul să spună adevărul. Înlăturarea celor care se opun erorilor comise de oficialități în lupta împotriva COVID-19 este o măsură ce indică semnele unui stat ce părăsește comunitatea statelor democratice.

 

                                                                                                                        Comitetul Director

 

Persoane de contact:

Radu Vasile, Co-președinte FSSR – tel.: 0761605891

Dr. Gîdea Alexandru, Președintele Sindicatului SALUS din Spitalul C.F. Witting – tel.: 0722221890

 

 

 

[1] Sindicat afiliat la Federația „Solidaritatea Sanitară” din România.

[2] https://solidaritatea-sanitara.ro/propunem-un-set-de-criterii-rationale-si-principii-etice-de-organizare-resursei-umane-din-sanatate/

[3] Solicitarea fiind însoțită și de un algoritm de calcul a gradului de risc, respectiv o Grilă de analiză etică: https://solidaritatea-sanitara.ro/instrument-de-analiza-rationala-si-organizare-etica-activitatii-salariatilor-din-sanatate-aflati-lupta-impotriva-pandemiei-covid-19/

[4] Speța încadrându-se perfect în prevederile alin. 2 al art. 218 din legea 62/2011. Suplimentar, raportat la problemele existente în spital reclamate în mod public de dr. Gâdea Alexandru, acesta are calitatea de avertizor de integritate, beneficiind de o protecție suplimentară din partea legii.

 

ANEXĂ

Decizia de concediere a dr. Gâdea Alexandru

 Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


Un comentariu

  • UNGURIANU LAURENTIU

    Buna ziua!
    Problemel pentru care militeaza omul asta nu sunt numai cele legate de situatia Spitalului Witting, sunt probleme ale intregului corp medical din Romania. Ce actiuni ati intreprins pentru a impiedica incalcarea malpraxisului pe care il practica , obligati, medicii din multe unitati suport Covid?
    Astept o asumare clara a rolului pe care il aveti, pozitii publice, actiuni in instanta, mobilizare.

Lasă un răspuns