Solidaritatea Sanitară publică Anexa 10 la Regulamentul de Sporuri

Documente

Federația „Solidaritatea Sanitară” publică  Anexa 10 la Regulamentul de Sporuri. Vă reamintim că propunerile și solicitările „Solidaritatea Sanitară” la proiectul de Regulament de sporuri aplicabil în sistemul sanitar public pot fi consultate apăsând aici.

Intenția Ministerului Sănătății este ca sporurile să fie acordate în cuantumul fix prevăzut în anexă, acestea constituind în cel mai bun caz limita maximă a sporurilor!

Aici poate fi găsită forma Regulamentului transmisă spre consultare federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector sanitar:

Prin intermediul Anexei 10 se dorește solidarizarea categoriilor de salariați care beneficiază de majorări salariale, ca urmare a aplicării Legii salarizării, cu celelalte categorii de personal medico – sanitar și auxiliar.

Astfel, pentru anul 2018 sporurile nu vor putea fi acordate prin raportarea procentuală prevăzută în anexele 1-9 la regulamentul de sporuri, ci strict prin acordarea sumelor prevăzute în anexa 10!

Solidaritatea Sanitară solicită ca sumele prevăzute în anexa 10 să constituie limita minimă de la care pornește sporul, nicidecum suma maximă ce poate fi acordată, situație ce va conduce la amplificarea discriminărilor și în ceea ce privește acordarea sporurilor pentru condiții de muncă!

Opinia/propunerile Solidaritate Sanitară cu privire la această anexă le regăsiți aici: https://solidaritatea-sanitara.ro/conditii-si-solutii-tehnice-de-aplicabilitate-regulamentului-de-sporuri/

 

Pentru a evita ambiguitățile privind sursa Anexei nr. 10 publicăm și e-mailul prin care Ministerul Sănătății ne-a înaintat-o:




Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-o apreciere mai jos:


39 de comentarii

  • Razvan

    Ce reprezinta aceste cifre? Nu au nicio logică aritmetica daca le raportam la salariile din grila (anexaII). Medicii au sporuri mai mici decat farmacistii (indiferent de procentul sporului), deși diferenta salariala este clar in favoarea medicului. Pai daca aplicam un spor de X% unui salariu mai mare, aritmetic vorbind, cuantumul acestuia ar trebui sa fie mai mare decat daca aplicam acelasi spor la un salariu mai mic. In schimb Anexa 10 la Regulament arata altceva in speța mentionată mai sus. Cum este posibil? Care este principiul? Multumesc

    • Coina

      S-a omis in ANEXA 10 LA REGULAMENTUL DE SPORURI meseria de fizician medical si expert in fizica medicala, e o meserie reglementata prin Directiva 2013/59/Euratom a Consiliului din 5 decembrie 2013 de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiațiile ionizante și de abrogare a Directivelor 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom și 2003/122/Euratom (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 13 din 17 ianuarie 2014) se v a implementa anul acesta.

    • FSSR

      Este o încercare a Ministerului Sănătății de a corecta erorile legii salarizării, respectiv de a salva de la pierderi salariale câteva categorii de personal. Principiul pe care doresc să-l implementeze este simpul: deoarece nu le ajung banii (nu se încadrează în limita de 30%) măcar pentru a menține sporurile la nivelul (cuantumul) actual, MS-ul propune reducerea sporurilor la categoriile care beneficiază de creșterea salariilor de bază la 1 martie 2018: le reduc dramatic la medici și semnificativ la asistentele medicale.

    • FSSR

      Aplicarea procentuală a sporului la salariul de bază este utilizată doar pentru a stabili limita maximă posibilă a sporului.
      În rest Ministerul Sănătății a încercat să rectifice erorile din legea salarizării prin intermediul sporurilor aplicând următoarele reguli (pentru a se încadra în limita de 30% și pentru a salva câteva categorii de salariați de la pierderi salariale, raportate la salariul brut):
      – salariații care nu beneficiază de creșterea salariului la 1 martie 2018 rămân cu cuantumul sporului aplicabil la 1 ianuarie 2018;
      – medicii și asistenții medicali suferă o diminuare a sporurilor până se reușește încadrarea în limita de 30%.

      De la aceste reguli există câteva discrete abateri (unele categorii de salariați – altele decât medicii, asistenții medicali și personalul nemedical/TESA – beneficiază chiar de discrete creșteri ale salariului brut în urma aplicării acestui model.

      Aceste cifre reprezintă în cea mai mare parte o transformare a sporurilor în sume compensatorii (sunt utilizate pentru a compensa piederile salariale pentru unele categorii de personal).

    • FSSR

      Este un principiu al solidarității, aplicat însă haotic (ne referim la Anexa 10, var. 1 și chiar 2). Lipsa rigorii este generată de faptul că Ministerul Sănătății nu a binevoit să ne consulte în momentul în care elabora Anexa nr. 10, var. 1 (ca să fim onești, nici nu am fi acceptat elaborarea ei, la acel moment sperând – încă – în posibilitatea modificării limitei de 30%).

      O parte din cuantumurile sporurilor medicilor și asistenților medicali (în egală măsură, pe ansamblul sistemului) sunt utilizate pentru a proteja cca. 65.000 de colegi și colege împotriva scăderii veniturilor salariale.

      De fapt, exprimarea corectă este alta: pentru a se încadra în limita de 30% Ministerul Sănătății a scăzut din cuantumurile sporurilor doar de la medici și de asistenții medicali; dacă ar fi scăzut și de la alte categorii de personal medico-sanitar le-a fi determinat o scădere a veniturilor nete.

      Noi am utilizat ulterior conceptul „taxă de solidaritate” pentru a clarifica logica acțiunii Ministerului Sănătății. După date de 7.03.2018, când a devenit evident că nu vom mai putea modifica limita de 30% în timp util, nu am putut decât să așezăm etic această solidaritate și să găsim soluțiile pentru a renunța la ea.
      Grila cu sporurile minime garantate și mecanismele complementare de finanțare a cuantumurilor sporurilor este o astfel de soluție.

  • Băilă Lucian

    Sa intele ca sporul 85% al unui medic primar ATI grd 5 este 966 RON? Ar insemna un net de 10 313 RON, adica cu 100 RON mai mult ca ianuarie-februarie? asta e marea creștere despre care se tot vorbeste? Probabil n-am inteles bine sau e Marea Păcăleală…
    Vă rog să explicați aceasta anexă 10

    • FSSR

      Suma corespunzătoare sporului actual de 85% pentru perioada 1 martie – 31 decembrie 2018 este cea identificată de dvs., dacă se aplică Anexa nr. 10.
      Nu am verificat punctual situația indicată dvs. (nu avem toate datele necesare), dar observația dvs. este corectă pe fond, creșterile salariilor brute/nete fiind mult mai mici decât cele anunțate.
      Suntem de acord că este vorba de o mare păcăleală, Federația „Solidaritatea Sanitară” indicând în mod repetat acest aspect de mai bine de un an de zile.
      Această înșelătorie este bazată pe următoarele abordări:
      – Au crescut doar salariile de bază brute. Guvernanții au utilizat și utilizează în continuare intenționat în mod eronat termenul „salariu” (cu referire la „creșterea salariilor”): prin „salariu” se înțelege fie salariul brut fie salariul net, guvernanții desemnând de fapt prin el „salariul de bază brut”. Cu alte cuvinte, au crescut doar salariile de bază brute, această creștere transformându-se prea puțin sau deloc în creștere a salariilor brute/nete.
      – Creșterea salariilor de bază brute este însoțită de o reducere a sporurilor (ca sume/în cuantum). În consecință, creșterea salariilor brute/nete determinată de creșterea salariilor de bază brute este limitată la diferența dintre salariul de bază brut actual și salariul de bază brut anterior, din aceasta scăzându-se pierderea generată de diminuarea sporurilor.
      – Suplimentar, guvernanții au crescut nivelul de impozitare al salariilor brute de la 29,5% la 41,5%, ceea ce se traduce într-o scădere a veniturilor nete (din același salariu brut venitul net corespunzător este mai mic la ora actuală).

    • FSSR

      În varianta nr. 2 a Anexei nr. 10 este de 2246 lei.
      Situația sperăm s-o schimbăm semnificativ în Grila cu sporurile minime garantate.
      La final, medicul de care vorbiți dvs. va avea șansa de a obține același cuantum al sporului pe care-l avea la 1 ianuarie 2018.
      Evident, suplimentarea cuantumului sporului la nivel de unitate presupune și capacitatea de a negocia la acel nivel a sindicatului din care faceți parte.

  • Lorina Lidia Traciuc

    Dar până acum ce ati tot negociat? Tot la aceasta anexa aneranta ati ajuns?Este inafmisibil ca un medic sa aiba cuantum.mai mic decat o infirmieră !!!! Plus ca nu stiu de unde au scos cuantumurile astea!!! Nici macar raportat la sal de bază din decembrie nu ies!

    • FSSR

      Tonul dvs. este nedrept la adresa noastră!
      Iată ce am făcut până acum:
      1)Am încercat să modificăm legea salarizării în Parlament:
      https://solidaritatea-sanitara.ro/modificarea-legii-salarizarii-propuneri-f-s-s-r-inregistrate-la-camera-deputatilor/

      2) Am căutat soluții de a scăpa de această anexă 10 și a asigura măcar menținerea nivelului actual al sumelor aferente sporurilor.
      Puteți găsi câteva exemple de soluții la care am lucrat aici:
      https://solidaritatea-sanitara.ro/conditii-si-solutii-tehnice-de-aplicabilitate-regulamentului-de-sporuri/
      http://solidaritatea-sanitara.ro/beta/wp-content/uploads/dlm_uploads/2018/02/Analiza_Anexa_10_Regulament1.pdf

      3) Am modificate anexele 1-8 (privitoare la Sănătate; anexa 9 fiind aplicabilă Asistenței Sociale) cu speranța că ele se vor aplica undeva în viitor (pentru a conserva pentru viitor niște drepturi salariale tot mai amenințate).

      În momentul în care am văzut că niciuna dintre soluții nu este acceptată, Ministerul Sănătății insistând în continuare pentru aplicare Anexei nr. 10 în anul 2018 am solicitat publicarea acesteia pentru a putea consulta toți salariații și am demarat campania de informare.

    • FSSR

      Aveți dreptate!
      Solicitarea noastră după data de 7.03.2018 (când a fost clar că nu mai putem modifica limita de 30%) a fost de a așeza ierarhic sporurile.

      La acest moment schimbarea de paradigmă (trecerea la Grila cu sporurile minim garantate și posibilitatea de completare la nivelul unității a cuantumului sporurilor) oferă salariaților nu doar șansa de-a beneficia de așezarea cuantumurile sporurilor într-o ierarhie simetrică cu salariile de bază, ci și de-a avea același cuantum al sporurilor cu 1 ianuarie 2018.

    • FSSR

      Până acum am negociat următoarele:
      – eliminarea unor sporuri din limita de 30% (sporurile aferente gărzilor fiind pe primul loc);
      – introducerea altor categorii de salariați în creșterea salariilor de la 1 martie 2018 (sumele din Anexa nr. 2 au fost generate în urma acestui tip de abordare);
      – renunțarea la Anexa 10 – atâta timp cât am sperat că vom puteam modifica limita de 30% (după ce a devenit evident că nu putem face asta nu ne-a rămas decât să așezăm cât mai etic principiul solidarității și găsim soluțiile pentru a ieși din el).

  • FSSR

    Este o încercare a Ministerului Sănătății de a corecta erorile legii salarizării, respectiv de a salva de la pierderi salariale câteva categorii de personal. Principiul pe care doresc să-l implementeze este simplu: deoarece nu le ajung banii (nu se încadrează în limita de 30%) măcar pentru a menține sporurile la nivelul (cuantumul) actual, MS-ul propune reducerea sporurilor la categoriile care beneficiază de creșterea salariilor de bază la 1 martie 2018: le reduc dramatic la medici și semnificativ la asistentele medicale. Opinia noastră cu privire la această anexă o regăsiți aici: https://solidaritatea-sanitara.ro/conditii-si-solutii-tehnice-de-aplicabilitate-regulamentului-de-sporuri/

  • gicu

    nu am inteles nimic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • FSSR

      Verificați ce procent vă apare în fluturaș în dreptul sporului la ora actuală (pe ultimul fluturaș)!
      Apoi, pe tipul de secție/spital care vă corespunde (clinic, neclinic, ATI/UPU…, Anatomie Patologică, căutați linia în care apare acest procent (la Funcție, cu titlul Cuantum spor, aflată pe coloana B în formatul Excel)!
      Imediat sub ea căutați linia care corespunde profesiei dvs.!
      Mergeți pe linie și identificați gradația care vă corespunde (în funcție de vechimea în muncă): în acel punct aflați ce spor intenționează Ministerul Sănătății să vă fie acordat, dacă se aprobă Anexa nr. 10, în perioada 1 martie – 31 decembrie 2018.
      Aici puteți găsi Anexa 10 (formatul excel are titlul: Regulament cuantum sporuri martie): https://solidaritatea-sanitara.ro/anexa-10-la-regulamentul-de-sporuri/

  • Anca

    O tampenie! Am inteles ca asta e propunerea sindicatului Solidaritatea. Se pare ca nu mai aveti nevoie de medici ca si membrii de sindicat. Luptati-va pentru drepturile tuturor si nu luand de la unii sa dati la altii!

  • LUCI

    Acesta este sporul pentru conditii de munca?Pe langa acesta vom avea si spor de ture si sambata duminica?Daca da ,la ce salar se vor calcula aceste sporuri?

    • FSSR

      Prin intermediul Anexei nr. 10 Ministerul Sănătății intenționează să stabilească sporul pentru condițiile de muncă pentru personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din Sănătate în perioada 1 martie – 31 decembrie 2018.

      În același interval vor exista în continuare sporul de tură și cel pentru lucrul în zilele libere legale. Vestea proastă este că în urma celebrei înțelegeri care a condus la erorile din OUG 91/2017, ambele sporuri amintite anterior au fost plafonate DOAR PENTRU SĂNĂTATE la nivelul lunii ianuarie 2018.

      Aici găsiți câteva informații privitoare la cine a făcut această înțelegere: https://www.facebook.com/fssrpersonalnemedical/posts/1802099040091152

  • Adriana

    Daca am inteles bine, creste doar încadrarea salariului brut de baza la nivelul celui din 2022, insa sporurile de tură, de secție cat si de lucru in zilele libere legale, rămân plafonate la nivelul salariului din luna ianuarie 2018 ?

    • FSSR

      În principiu ați înțeles bine!
      Excepția o poate constitui categoria profesională din care faceți parte: pentru medici și asistenții medicali Anexa 10 prevede o scădere a cuantumului (sumelor aferente sporurilor) față de nivelul actual.

    • FSSR

      Din păcate așa este.
      Cineva a încheiat o înțelegere proastă cu Guvernul anul trecut, palfonând inclusiv sporurile de care vorbiți dvs prin modificarea legii salarizări (OUG 91/2017).
      Federația „Solidaritatea Sanitară” nu a admis niciodată negocieri pe tema acestor sporuri și nu a încheiat vreo înțelegere în sensul reducerii lor.
      Am indicat aici cum s-a ajuns la asta: https://www.facebook.com/fssrpersonalnemedical/posts/1802099040091152

  • GILEA corina

    Marirea de la 1 martie este aplicate la salariu din decembrie 2017 dupa calcule asa reiese. ..

  • Ionut

    Cresterea reala a salariului pentru mine ca rezident de anul 1 ar fi cam de 27%. Asta sa fie salariul „de 2000 de euro” cu care se doreste tinerea rezidentilor in tara? Nu vad acea marire de salariu cu peste 200% de la 1 martie promisa peste tot in media.

    • FSSR

      Nu am calculat exact care va fi creșterea salariului dvs. dar putem confirma faptul că există o distanță mare între promisiunile PSD și realitate în privința creșterii salariilor medicilor. Am avertizat în mod public și repetat asupra acestui efect încă din primăvara anului trecut, încercând să remediem toate efectele negative.

      • Ionut

        Sumele prevazute in Anexa 10 sunt propuse ca sume fixe adaugate salariului sau e un cuantum adaugat salariului brut din care se scade impozit?

    • FSSR

      Suntem de acord cu observația dvs.!
      Mai mult decât atât, ceea ce ne spuneți dvs. acum noi am spus-o încă din momemntul în care legea era în fază de proiect.

  • Adriana

    Pe situl Ministerului Sanatatii la transparenta decizionale, proiectul regulamentului de sporuri nu ate decat 9 anexe, iar aceasta mult discutată anexa 10 nu exista. Nici mailul pe care dumneavoastra il postati ca argument nu este relevant in acest sens, nici un document atasat nu era ca denumire anexa 10. Cum explicați acest fapt?

    • FSSR

      În e-mail puteți observa un document excel cu numele „copy of anexa regulament cuantum sporuri …”.

      Ce vă imaginați că poate fi într-un document excel care conține „cuantum sporuri”?!
      Acela este anexa nr. 10.
      De altfel, se poate observa că forma Regulamentului de sporuri transmisă federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector sanitar în data de 08.02.2018 conține referirea la Anexa 10: https://solidaritatea-sanitara.ro/anexa-10-la-regulamentul-de-sporuri/

      Am observat și noi faptul că Ministerul Sănătății ezită să posteze Anexa nr. 10 pe Transparență decizională.
      Însă, în condițiile în care noi negociem de peste o lună de zile pentru eliminarea ei cu Ministerul Sănătății nu ne permitem luxul de a ne face că ea nu există, așa cum procedați dvs.!

  • Popa Akexamdra

    Sa mai scada dim marile sporuri( ex Ustacc 75%) si sa mai primeasca in plus si cei din cardiologie sectie ptr ca pe Ustacc se trateaza PACIENTUL CU INFARCT SAU EPA CU SPOR DE 75% , IAR PE SECTIE PACIENTII CU ACEEASI PATOLOGIE CU 15%, CA IN USTACC SUNT DOAR 9 LOCURI SI PACIENTI GRAVI FOARTE MULT, ASTFEL INCAT EI SUNT INTERNATI PE SECTIILE DE CARDIOLOGIE. RUSINE!!!

  • Adriana

    Multumesc pentru raspuns! In materie de documente oficiale eu nu-mi permit luxul sa-mi imaginez continutul lor, ci constat si analizez ceea ce este postat pe siturile oficiale. Nu mi-am propus nici sa va combat, nici sa va enervez, doar analizez, sunt chestiuni care ma privesc si ma afecteaza si pe mine personal. O seara frumoasa si asertivitate!

    • FSSR

      Discuția nu a fost niciodată despre documente oficiale, ci despre credibilitate, rezumându-se la întrebarea dvs. implicită: există sau nu Anexa nr. 10?
      Din momentul în care am anunțat oficial că negociem pe Anexa nr. 10, așa cum ne-a înaintat-o Ministerul Sănătății, încă de la începutul lunii februarie și, mai mult decât atât, am făcut publică această anexă ar fi trebuit să fie suficient.

      Sugestia dvs. conform căreia dacă nu este pe un site oficial atunci nu există intră în contradicție cu o realitate simplă: Anexa nr. 10 există pe site-ul oficial al Federației „Solidaritatea Sanitară”. Documentul a fost primit de noi în calitate oficială și a fost făcut public de noi în momentul în care ne-am înțeles că trebuie făcut public cu Ministerul Sănătății. Faptul că Ministerul Sănătății nu și-a onorat până acum obligația asumată în acest sens nu justifică nicio suspiciune la adresa noastră. Nimeni nu poate demonstra că noi am fi operat vreodată cu rea credință publicând lucruri care nu au legătură cu realitatea/adevărul.

      Remarcăm faptul că suntem în aceeași situație cu mutarea contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului: am anunțat că această decizie va determina scăderea salariilor nete în urmă cu exact un an de zile însă oamenii nu au dorit să creadă că ea există până nu a fost prea târziu.

      În momentul în care întrebările dvs. constituie un atac implicit la credibilitatea noastră este normal ca răspunsurile pe care le primiți să fie în tonul inițiat de dvs.

  • Adriana

    O intrebare nu este un atac, au fost formulari decente si argumentate, in schimb raspunsurile dumneavoastra sunt foarte agresive cu elemente de atac la persoana. Stați linistiti ca nu am sa va mai deranjez, dar nici nu cred ca doresc sa fii reprezentată de oameni incapabili de o discutie civilizată. O zi frumoasa sa aveti, răbdare si întelepciune!

    • FSSR

      Nu puteți vorbi despre o discuție civilizată din partea dvs. în momentul în care ați început prin a sugera că documentele postate de noi … nu există de fapt!
      După cum puteți constata acum, Ministerul Sănătății a publicat Anexa nr. 10 (versiunea nr. II, revizuită în urma primelor negocieri).
      Ceea ce demonstrează că prezumția dvs. de înșelătorie la adresa noastră a fost neîntemeiată.

  • elena

    Cum se vor calcula garzile aferente lunii martie ?

Lasă un răspuns