Solidaritatea Sanitară publică Anexa 10 la Regulamentul de Sporuri

Documente

Federația „Solidaritatea Sanitară” publică  Anexa 10 la Regulamentul de Sporuri. Vă reamintim că propunerile și solicitările „Solidaritatea Sanitară” la proiectul de Regulament de sporuri aplicabil în sistemul sanitar public pot fi consultate apăsând aici.

Intenția Ministerului Sănătății este ca sporurile să fie acordate în cuantumul fix prevăzut în anexă, acestea constituind în cel mai bun caz limita maximă a sporurilor!

Aici poate fi găsită forma Regulamentului transmisă spre consultare federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector sanitar:

Prin intermediul Anexei 10 se dorește solidarizarea categoriilor de salariați care beneficiază de majorări salariale, ca urmare a aplicării Legii salarizării, cu celelalte categorii de personal medico – sanitar și auxiliar.

Astfel, pentru anul 2018 sporurile nu vor putea fi acordate prin raportarea procentuală prevăzută în anexele 1-9 la regulamentul de sporuri, ci strict prin acordarea sumelor prevăzute în anexa 10!

Solidaritatea Sanitară solicită ca sumele prevăzute în anexa 10 să constituie limita minimă de la care pornește sporul, nicidecum suma maximă ce poate fi acordată, situație ce va conduce la amplificarea discriminărilor și în ceea ce privește acordarea sporurilor pentru condiții de muncă!

Opinia/propunerile Solidaritate Sanitară cu privire la această anexă le regăsiți aici: https://solidaritatea-sanitara.ro/conditii-si-solutii-tehnice-de-aplicabilitate-regulamentului-de-sporuri/

 

Pentru a evita ambiguitățile privind sursa Anexei nr. 10 publicăm și e-mailul prin care Ministerul Sănătății ne-a înaintat-o:
pe același subiect:

28 de comentarii

 • Razvan

  Ce reprezinta aceste cifre? Nu au nicio logică aritmetica daca le raportam la salariile din grila (anexaII). Medicii au sporuri mai mici decat farmacistii (indiferent de procentul sporului), deși diferenta salariala este clar in favoarea medicului. Pai daca aplicam un spor de X% unui salariu mai mare, aritmetic vorbind, cuantumul acestuia ar trebui sa fie mai mare decat daca aplicam acelasi spor la un salariu mai mic. In schimb Anexa 10 la Regulament arata altceva in speța mentionată mai sus. Cum este posibil? Care este principiul? Multumesc

  • Coina

   S-a omis in ANEXA 10 LA REGULAMENTUL DE SPORURI meseria de fizician medical si expert in fizica medicala, e o meserie reglementata prin Directiva 2013/59/Euratom a Consiliului din 5 decembrie 2013 de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecția împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiațiile ionizante și de abrogare a Directivelor 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom și 2003/122/Euratom (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 13 din 17 ianuarie 2014) se v a implementa anul acesta.

  • FSSR

   Este o încercare a Ministerului Sănătății de a corecta erorile legii salarizării, respectiv de a salva de la pierderi salariale câteva categorii de personal. Principiul pe care doresc să-l implementeze este simpul: deoarece nu le ajung banii (nu se încadrează în limita de 30%) măcar pentru a menține sporurile la nivelul (cuantumul) actual, MS-ul propune reducerea sporurilor la categoriile care beneficiază de creșterea salariilor de bază la 1 martie 2018: le reduc dramatic la medici și semnificativ la asistentele medicale.

  • FSSR

   Aplicarea procentuală a sporului la salariul de bază este utilizată doar pentru a stabili limita maximă posibilă a sporului.
   În rest Ministerul Sănătății a încercat să rectifice erorile din legea salarizării prin intermediul sporurilor aplicând următoarele reguli (pentru a se încadra în limita de 30% și pentru a salva câteva categorii de salariați de la pierderi salariale, raportate la salariul brut):
   – salariații care nu beneficiază de creșterea salariului la 1 martie 2018 rămân cu cuantumul sporului aplicabil la 1 ianuarie 2018;
   – medicii și asistenții medicali suferă o diminuare a sporurilor până se reușește încadrarea în limita de 30%.

   De la aceste reguli există câteva discrete abateri (unele categorii de salariați – altele decât medicii, asistenții medicali și personalul nemedical/TESA – beneficiază chiar de discrete creșteri ale salariului brut în urma aplicării acestui model.

   Aceste cifre reprezintă în cea mai mare parte o transformare a sporurilor în sume compensatorii (sunt utilizate pentru a compensa piederile salariale pentru unele categorii de personal).

 • Băilă Lucian

  Sa intele ca sporul 85% al unui medic primar ATI grd 5 este 966 RON? Ar insemna un net de 10 313 RON, adica cu 100 RON mai mult ca ianuarie-februarie? asta e marea creștere despre care se tot vorbeste? Probabil n-am inteles bine sau e Marea Păcăleală…
  Vă rog să explicați aceasta anexă 10

  • FSSR

   Suma corespunzătoare sporului actual de 85% pentru perioada 1 martie – 31 decembrie 2018 este cea identificată de dvs., dacă se aplică Anexa nr. 10.
   Nu am verificat punctual situația indicată dvs. (nu avem toate datele necesare), dar observația dvs. este corectă pe fond, creșterile salariilor brute/nete fiind mult mai mici decât cele anunțate.
   Suntem de acord că este vorba de o mare păcăleală, Federația „Solidaritatea Sanitară” indicând în mod repetat acest aspect de mai bine de un an de zile.
   Această înșelătorie este bazată pe următoarele abordări:
   – Au crescut doar salariile de bază brute. Guvernanții au utilizat și utilizează în continuare intenționat în mod eronat termenul „salariu” (cu referire la „creșterea salariilor”): prin „salariu” se înțelege fie salariul brut fie salariul net, guvernanții desemnând de fapt prin el „salariul de bază brut”. Cu alte cuvinte, au crescut doar salariile de bază brute, această creștere transformându-se prea puțin sau deloc în creștere a salariilor brute/nete.
   – Creșterea salariilor de bază brute este însoțită de o reducere a sporurilor (ca sume/în cuantum). În consecință, creșterea salariilor brute/nete determinată de creșterea salariilor de bază brute este limitată la diferența dintre salariul de bază brut actual și salariul de bază brut anterior, din aceasta scăzându-se pierderea generată de diminuarea sporurilor.
   – Suplimentar, guvernanții au crescut nivelul de impozitare al salariilor brute de la 29,5% la 41,5%, ceea ce se traduce într-o scădere a veniturilor nete (din același salariu brut venitul net corespunzător este mai mic la ora actuală).

 • Lorina Lidia Traciuc

  Dar până acum ce ati tot negociat? Tot la aceasta anexa aneranta ati ajuns?Este inafmisibil ca un medic sa aiba cuantum.mai mic decat o infirmieră !!!! Plus ca nu stiu de unde au scos cuantumurile astea!!! Nici macar raportat la sal de bază din decembrie nu ies!

 • FSSR

  Este o încercare a Ministerului Sănătății de a corecta erorile legii salarizării, respectiv de a salva de la pierderi salariale câteva categorii de personal. Principiul pe care doresc să-l implementeze este simplu: deoarece nu le ajung banii (nu se încadrează în limita de 30%) măcar pentru a menține sporurile la nivelul (cuantumul) actual, MS-ul propune reducerea sporurilor la categoriile care beneficiază de creșterea salariilor de bază la 1 martie 2018: le reduc dramatic la medici și semnificativ la asistentele medicale. Opinia noastră cu privire la această anexă o regăsiți aici: https://solidaritatea-sanitara.ro/conditii-si-solutii-tehnice-de-aplicabilitate-regulamentului-de-sporuri/

 • gicu

  nu am inteles nimic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • FSSR

   Verificați ce procent vă apare în fluturaș în dreptul sporului la ora actuală (pe ultimul fluturaș)!
   Apoi, pe tipul de secție/spital care vă corespunde (clinic, neclinic, ATI/UPU…, Anatomie Patologică, căutați linia în care apare acest procent (la Funcție, cu titlul Cuantum spor, aflată pe coloana B în formatul Excel)!
   Imediat sub ea căutați linia care corespunde profesiei dvs.!
   Mergeți pe linie și identificați gradația care vă corespunde (în funcție de vechimea în muncă): în acel punct aflați ce spor intenționează Ministerul Sănătății să vă fie acordat, dacă se aprobă Anexa nr. 10, în perioada 1 martie – 31 decembrie 2018.
   Aici puteți găsi Anexa 10 (formatul excel are titlul: Regulament cuantum sporuri martie): https://solidaritatea-sanitara.ro/anexa-10-la-regulamentul-de-sporuri/

 • Anca

  O tampenie! Am inteles ca asta e propunerea sindicatului Solidaritatea. Se pare ca nu mai aveti nevoie de medici ca si membrii de sindicat. Luptati-va pentru drepturile tuturor si nu luand de la unii sa dati la altii!

 • LUCI

  Acesta este sporul pentru conditii de munca?Pe langa acesta vom avea si spor de ture si sambata duminica?Daca da ,la ce salar se vor calcula aceste sporuri?

  • FSSR

   Prin intermediul Anexei nr. 10 Ministerul Sănătății intenționează să stabilească sporul pentru condițiile de muncă pentru personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din Sănătate în perioada 1 martie – 31 decembrie 2018.

   În același interval vor exista în continuare sporul de tură și cel pentru lucrul în zilele libere legale. Vestea proastă este că în urma celebrei înțelegeri care a condus la erorile din OUG 91/2017, ambele sporuri amintite anterior au fost plafonate DOAR PENTRU SĂNĂTATE la nivelul lunii ianuarie 2018.

 • Adriana

  Daca am inteles bine, creste doar încadrarea salariului brut de baza la nivelul celui din 2022, insa sporurile de tură, de secție cat si de lucru in zilele libere legale, rămân plafonate la nivelul salariului din luna ianuarie 2018 ?

  • FSSR

   În principiu ați înțeles bine!
   Excepția o poate constitui categoria profesională din care faceți parte: pentru medici și asistenții medicali Anexa 10 prevede o scădere a cuantumului (sumelor aferente sporurilor) față de nivelul actual.

 • GILEA corina

  Marirea de la 1 martie este aplicate la salariu din decembrie 2017 dupa calcule asa reiese. ..

 • Ionut

  Cresterea reala a salariului pentru mine ca rezident de anul 1 ar fi cam de 27%. Asta sa fie salariul „de 2000 de euro” cu care se doreste tinerea rezidentilor in tara? Nu vad acea marire de salariu cu peste 200% de la 1 martie promisa peste tot in media.

  • FSSR

   Nu am calculat exact care va fi creșterea salariului dvs. dar putem confirma faptul că există o distanță mare între promisiunile PSD și realitate în privința creșterii salariilor medicilor. Am avertizat în mod public și repetat asupra acestui efect încă din primăvara anului trecut, încercând să remediem toate efectele negative.

   • Ionut

    Sumele prevazute in Anexa 10 sunt propuse ca sume fixe adaugate salariului sau e un cuantum adaugat salariului brut din care se scade impozit?

 • Adriana

  Pe situl Ministerului Sanatatii la transparenta decizionale, proiectul regulamentului de sporuri nu ate decat 9 anexe, iar aceasta mult discutată anexa 10 nu exista. Nici mailul pe care dumneavoastra il postati ca argument nu este relevant in acest sens, nici un document atasat nu era ca denumire anexa 10. Cum explicați acest fapt?

  • FSSR

   În e-mail puteți observa un document excel cu numele „copy of anexa regulament cuantum sporuri …”.

   Ce vă imaginați că poate fi într-un document excel care conține „cuantum sporuri”?!
   Acela este anexa nr. 10.
   De altfel, se poate observa că forma Regulamentului de sporuri transmisă federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector sanitar în data de 08.02.2018 conține referirea la Anexa 10: https://solidaritatea-sanitara.ro/anexa-10-la-regulamentul-de-sporuri/

   Am observat și noi faptul că Ministerul Sănătății ezită să posteze Anexa nr. 10 pe Transparență decizională.
   Însă, în condițiile în care noi negociem de peste o lună de zile pentru eliminarea ei cu Ministerul Sănătății nu ne permitem luxul de a ne face că ea nu există, așa cum procedați dvs.!

 • Adriana

  Multumesc pentru raspuns! In materie de documente oficiale eu nu-mi permit luxul sa-mi imaginez continutul lor, ci constat si analizez ceea ce este postat pe siturile oficiale. Nu mi-am propus nici sa va combat, nici sa va enervez, doar analizez, sunt chestiuni care ma privesc si ma afecteaza si pe mine personal. O seara frumoasa si asertivitate!

  • FSSR

   Discuția nu a fost niciodată despre documente oficiale, ci despre credibilitate, rezumându-se la întrebarea dvs. implicită: există sau nu Anexa nr. 10?
   Din momentul în care am anunțat oficial că negociem pe Anexa nr. 10, așa cum ne-a înaintat-o Ministerul Sănătății, încă de la începutul lunii februarie și, mai mult decât atât, am făcut publică această anexă ar fi trebuit să fie suficient.

   Sugestia dvs. conform căreia dacă nu este pe un site oficial atunci nu există intră în contradicție cu o realitate simplă: Anexa nr. 10 există pe site-ul oficial al Federației „Solidaritatea Sanitară”. Documentul a fost primit de noi în calitate oficială și a fost făcut public de noi în momentul în care ne-am înțeles că trebuie făcut public cu Ministerul Sănătății. Faptul că Ministerul Sănătății nu și-a onorat până acum obligația asumată în acest sens nu justifică nicio suspiciune la adresa noastră. Nimeni nu poate demonstra că noi am fi operat vreodată cu rea credință publicând lucruri care nu au legătură cu realitatea/adevărul.

   Remarcăm faptul că suntem în aceeași situație cu mutarea contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului: am anunțat că această decizie va determina scăderea salariilor nete în urmă cu exact un an de zile însă oamenii nu au dorit să creadă că ea există până nu a fost prea târziu.

   În momentul în care întrebările dvs. constituie un atac implicit la credibilitatea noastră este normal ca răspunsurile pe care le primiți să fie în tonul inițiat de dvs.

 • Adriana

  O intrebare nu este un atac, au fost formulari decente si argumentate, in schimb raspunsurile dumneavoastra sunt foarte agresive cu elemente de atac la persoana. Stați linistiti ca nu am sa va mai deranjez, dar nici nu cred ca doresc sa fii reprezentată de oameni incapabili de o discutie civilizată. O zi frumoasa sa aveti, răbdare si întelepciune!

Lasă un răspuns